Ungaria va permite tranzitul cetățenilor români – Cronica dimineții

1. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în contextul clarificărilor cerute după ce Ungaria a anunţat că îşi închide graniţele. „În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate”. (News.ro)

2. Redeschiderea școlilor nu ar trebui să declanșeze o înmulțire semnificativă a cazurilor de coronavirus pentru că transmiterea între copii este rară, a declarat comisarul european al Sănătății, Stella Kyriakides, într-un interviu. (Profit.ro)

3. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat sâmbătă că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Turul Franței 2020 a debutat ieri, în direct la Eurosport, cu o etapă de plat, în jurul orașului Nice, de la ora 15.15. Anul acesta vor fi 21 de etape, mai ales în sudul Franței, cu reguli stricte de protecție a competitorilor și a echipelor, urmând ca Turul să se încheie, ca de obicei, la Paris, pe 29 septembrie. (Eurosport)

4. Protestele de ieri, din Berlin, împotriva măsurilor impuse de guvernul federal pentru limitarea răspândirii noului coronavirus au devenit violente, poliția operand aproximativ 200 de arestări. Aproape 40.000 de protestatari au ieșit ieri în stradă. (Bloomberg)

5. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este contestată de trei săptămâni, a ameninţat să interzică tranzitul exporturilor europene către Rusia în cazul în care UE impune sancţiuni. El a ameninţat de asemenea cu o boicotare a porturilor lituaniene, un stat membru UE. (News.ro)

6. Peste 1000 de studenți ai University of Alabama au fost testați pozitiv la Covid-19, la mai puțin de două săptămâni de la reluarea cursurilor. (CNN)

7. Achizițiile de mașini electrice în Europa au accelerat în luna a șaptea la o cotă de piață de 18%, un nivel aproape greu de imaginat în urmă cu numai 2-3 ani. Înmatriculările de autoturisme și-au revenit aproape complet, menținând o scădere de numai 4%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Mediu: Încălzirea globală: Care este cantitatea de gheață topită pe Pământ în 23 de ani?Din 1994, un grup de oameni de știință din Marea Britanie, a descoperit ca peste 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe suprafața Pământului. Descriind pierderea gheții ca fiind „uluitoare”, grupul a menționat că topirea ghețarilor va determina creșterea nivelului mării semnificativ, ajungând la un metru (până la maxim 3 metri) până la sfârșitul secolului. (weforum.org )

8. O avocată turcă de 42 de ani, încarcerată, a murit la Istanbul după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei, pentru a cere un ”proces echitabil”. Moartea ei a provocat indignare puternică în Turcia. Condamnată anul trecut la peste 13 ani de închisoare cu privire la ”apartenenţă la o organizaţie teroristă”, Ebru Timtik a intrat în greva foamei în februarie, pentru a cere un nou proces. Avocata, care se alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine în timpul grevei foamei, mai cântărea doar 30 de kilograme când a murit, potrivit rudelor sale. (News.ro)

9. Acest weekend va fi ultimul, după 81 de ani, în care cotidianul New York Times va mai publica, în ediția tipărită, programul tv al televiziunilor americane. (NYTimes)

10. Postarea de pe contul de Twitter al lui Chadwick Boseman, în care era anunțat decesul acestuia, a depășit recordul deținut de un tweet al președintelui Obama, devenind cel mai apreciat tweet în primele 24 de ore de la publicare. (Axios)

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni – Cronica dimineții
Rafila: Românii consumă, în medie, de trei ori mai multe antibiotice decât olandezii sau austriecii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău