UNICEF: Copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuşi unui risc crescut de trafic şi exploatare – Cronica dimineții

Echinocțiul de primăvară în 2022 are loc duminică, 20 martie, la ora 17:33, ora României. Trecerea la ora de vară va avea loc weekendul viitor.

1. UNICEF avertizează, sâmbătă, asupra pericolului la care se expun copiii care fug din calea războiului din Ucraina. Ei pot fi victime ale traficului de persoane. Potrivit organizaţiei, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei. (News.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că aproximativ 80.000 de cetăţeni din Ucraina au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut graniţa din cauza conflictului militar din ţara lor. Sunt 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluaţi în grija statului român. Cărbunaru a precizat că statul român a cheltuit deja 30,5 milioane de euro pentru criza refugaţilor din Ucraina, bani pe care îi va deconta Comisiei Europeane. (News.ro)

3. Peste 3000 de cetățeni ucraineni au reușit să se angajeze cu formele legale în România din 24 februarie, când a început războiul din Ucraina și până în prezent. (Hotnews)

4. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Republica Moldova nu este o țintă militară pentru Rusia, dar că țara se află sub presiune din cauza crizei refugiaților și a prețurilor mari la energie. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Un studiu publicat în jurnalul Annals of Physics a lansat o nouă teorie potrivit căreia Universul are și un așa-numit “anti-Univers” în care timpul merge în sens invers până la fenomenul Big Bang. Cercetătorii care semnează studiul susțin că această teorie poate explica concepte încă necunoscute precum materia neagră. (Live Science)

5. Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la protestul din Bucureşti faţă de invazia rusă în Ucraina, cerând încetarea imediată a focului şi a crimelor împotriva umanităţii. Manifestanţii au purtat steaguri ale Ucrainei şi au scandat lozinci în limba ucraineană. (News.ro)

6. Numeroase brutării din țară au scumpit sâmbătă, din nou, pâinea, prețul pentru o franzelă simplă urcând de la 1,50 lei la 2 lei. Precedenta scumpire a fost operată în ultimele zile ale anului trecut, de la 1,30 de lei la 1,50 de lei. (Profit.ro)

7. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat, cu o zi în urmă, rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei. Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina. (Hotnews)

8. Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, susţine că sancţiunile impuse de către naţiunile occidentale Rusiei sunt din ce în ce mai ”scandaloase”. El a mai spus că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, punând ”în colţ” o putere nucleară precum Rusia. “Sancţiunile vor dăuna doar oamenilor obişnuiţi, vor afecta sistemul economic/financiar şi vor înrăutăţi economia globală”. (News.ro)

9. Trecerea distrugătorului american Ralph Johnson prin strâmtoarea Taiwan, pe 17 martie, a fost un act „provocator” al Statelor Unite și a trimis semnale greșite forțelor pro-Taiwan pentru independență, a declarat sâmbătă armata chineză. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Monegascul Charles Leclerc (Ferrari) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Bahrainului, etapa inaugurală a Campionatului Mondial de Formula 1. Pentru Leclerc este al zecelea pole position din carieră. În calificările de pe circuitul Sakhir, pe locul doi s-a clasat Max Verstappen (Red Bull), iar pe trei Carlos Sainz (Ferrari). Poziţiile 4-10 au fost ocupate de Sergio Perez (Red Bull Racing), Lewis Hamilton (Mercedes), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas), Fernando Alonso (Alpine), George Russell (Mercedes) şi Pierre Gasly (AlphaTauri).

10. Donald Tusk, liderul PPE – cel mai mare grup politic din Parlamentul European – l-a ironizat sâmbătă pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson, pentru faptul că acesta a comparat lupta ucrainenilor cu votul britanicilor pentru Brexit. „Încă îmi amintesc entuziasmul lui Putin și Trump după referendumul pentru Brexit. Boris, cuvintele tale îi ofensează pe ucraineni, pe britanici și bunul simț”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Leonardo DiCaprio a publicat pe contul de Instagram fotografii emoţionante cu victime ale războiului din Ucraina. Una din ele este din România:

Ți-ar mai putea plăcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui a fost prins în flagrant de procurorii DNA când primea peste un milion de lei mită – Cronica dimineții
SUA a aprobat primul vaccin anti Covid-19 pentru grupa de vârstă 12-15 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău