Uniunea Europeană ar putea decide în această săptămână interzicerea importurilor de petrol din Rusia – Cronica de Business

1. Uniunea Europeană ar putea decide în această săptămână interzicerea importurilor de petrol din Rusia, susține Reuters, cel puțin o rafinărie din România, Petrotel, operată de Lukoil, putând fi afectată în eventualitatea adoptării unei astfel de decizii. Luni dimineață, prețul țițeiului Brent, de referință pe piața europeană, crescuse cu aproximativ 3,5 dolari sau 3,29%, ajungând la un nivel de 111,5 dolari/baril. (Profit.ro)

2. Acțiunile globale au câștigat aproximativ $5000 miliarde săptămână trecută. Investitorii au devenit mai optimiști în ceea ce privește războiul din Ucraina și creșterea rațelor dobânzilor de referință. Randamentele SUA pe 10 ani au crescut la 2,15%. Valoarea companiilor listate pe bursele din toată lumea a ajuns la $112.400 miliarde, egal cu 133% din PIB-ul global. (Link)

3. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ianuarie 2022, faţă de ianuarie 2021, ca serie brută, cu 12,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,4%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Qatarul a anunțat un acord de principiu pentru a furniza Germaniei gaz natural lichefiat (GNL). Germania încearcă astfel să-și reducă dependența de resursele din Rusia. După ani de incertitudine, care au împiedicat vânzările de GNL din Qatar, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat duminică în timpul discuțiilor de la Doha, că guvernul său intenționează să accelereze construcția a două terminale de import de GNL. (Bloomberg)

5. Arabia Saudită şi-a recâştigat poziţia de furnizor principal de petrol al Chinei în primele două luni ale anului 2022. Regatul saudit fusese depăşit de Rusia în decembrie. (News.ro)

6. Fondul de pensii private obligatorii BCR a înregistrat un plasament de 4,3 milioane de lei la categoria de active private equity, o premieră la nivelul Pilonului 2 de la lansare, în luna mai 2008. „Este vorba de investiții în două fonduri de tip private equity, CEECAT Capital II și Black Peak Capital, în care suntem prezenți alături de instituții financiare multilaterale, precum EIF, BERD sau IFC (divizia de investiții a Băncii Mondiale – n.r.). Investițiile în cele două fonduri vor continua”, a declarat pentru Profit.ro Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii. (Profit.ro)

7. Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat investii de $42 miliarde în India, în următorii 5 ani, în urma unei vizite oficiale făcute în această țară unde s-a întâlnir cu premierul Narendra Modi. (Reuters)

8. LG Electronics suspendă toate livrările către Rusia. Coreenii sunt cei mai mari exportatori de produse electrice în Rusia. (Link)

9. Aramco, gigantul petrolier din Arabia Saudită, a raportat duminică o dublare a profitului net pe 2021, până la $110 miliarde. Creșterea s-a datorat preţurilor mai mari ale petrolului, marjele mai puternice de rafinare şi produse chimice şi consolidarea activităţilor cu produse chimice în rezultatele anuale ale grupului. (News.ro)

10. Grecia se pregătește pentru un sezon turistic care ar putea atinge nivelurile de dinaintea pandemiei. Cererile încă sunt mai reduse în Marea Britanie și Germania, cele mai mari piețe pentru vizitele în Grecia, însă sunt în creștere în țările nordice, a declarat ministrul Turismului, Vasilis Kikilias. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Aproximativ 90 de bănci centrale au majorat ratele dobânzilor în acest an – Cronica de Business
Raiffeisen, profit cu 41% mai mare în primul trimestru – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău