Universitatea Oxford va derula primul studiu care va analiza răspunsul imunitar la persoanele care au avut Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la „negativ” la „stabil” aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. ”Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenţie din noiembrie 2013”, a transmis, vineri seară, Ministerul Finanţelor. (News.ro)

2. Universitatea Oxford a anunțat că a primit aprobarea pentru primul studiu care va analiza răspunsul imunitar la persoanele care au avut Covid-19. 24 de voluntari tineri, cu vârsta între 18 și 30 de ani, vor fi selectati pentru a analiza reacția celulelor T și a anticorpilor în momentul în care persoana se reinfectează. (TheGuardian)

3. Parcul solar Al Shuaiba din Arabia Saudită va vinde cea mai ieftină enegie la nivel global, cu un preț de $0.0104/kWh. (Link)

4. Sinuciderile în SUA au scăzut cu 5,6% anul trecut, eliminând temerile că pandemia va duce la o creștere. Este al treilea an consecuviv în care rata sinuciderilor a scăzut. (Axios)

5. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut cu 4% în februarie 2021, serie brută, față de aceeași lună a anului anterior, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că ministerul a prelungit cu 10 luni, până la data de 31 ianuarie 2022, perioada în care contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020 (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății integrale a debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație. (Profit.ro)

7. SUA au depășit 200 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 administrate. La ritmul actual, de aproape 3,4 milioane doze pe zi, în trei luni 75% din populație va fi vaccinată. (Bloomberg)

8. Aproape 2.500 de autoturisme noi electrice şi hibride au fost comercializate în România, în primele trei luni ale anului în curs, în creştere cu 65% faţă de acelaşi interval din 2020, relevă datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). (G4Media)

9. Peste 100 de hoteluri din stațiunile de la Marea Neagră se vor deschide de 1 Mai, când începe sezonul estival. Hotelurile se vor redeschide cu respectarea restricțiilor legale în vigoare, care prevăd funcționarea la o capacitate de cazare de 70%, servirea meselor pe terase, dezinfectarea și igienizarea tuturor spațiilor și purtarea măștilor. (Profit.ro)

10. Uniunea Europeană a raportat o creștere a înmatriculărilor de autoturisme de la 567.253, câte erau înregistrate în martie 2020, la 1,06 milioane în martie 2021. O creștere de 87,3%, care este susținut în special de țările vestice ale uniunii, care au crescut cu 94%. (Profit.ro)

11. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la toți operatorii care intră sub incidența sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) au înregistrat un declin de 13,3% în 2020, comparativ cu 2019. Cele ale companiilor aeriene au scăzut cu aproape două treimi, a anunțat Comisia Europeană. (Profit.ro)

12. Marile festivaluri ar putea avea loc în această vară, totul depinde însă de rata de vaccinare. Prima provocare va fi ca în iunie să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, iar până în august la 10 milioane. Astfel, surse guvernamentale susțin că abia în august am putea avea primele festivaluri fără restricții de participare pentru cei vaccinați sau pentru cei cu test negativ de Covid-19, respectiv test de anticorpi. Un susținător convins al festivalurilor de muzică, primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, roagă „festivalierii de toate vârstele” să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte ca înainte de pandemie. (Digi24)

13. Nora AlMatrooshi este prima femeie din Emiratele Arabe Unite (UAE) care devine astronaut, la capătul unui proces de selecție pentru doi astronauți dintre cele peste 4300 de persoane care au aplicat. De profesie inginer mecanic, Nora AlMatrooshi a lucrat pentru un producător de petrol local și va urma un stagiu de pregătire la NASA în a doua parte a acestui an. (SpaceNews)

14. Saks Fifth Avenue a anunțat că, până la finalul anului fiscal 2022, va înceta să mai vândă produse care conțin blana naturală de animală, atât în magazinele fizice când și în mediul online. (CNN)

15. Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) a anunțat inaugurarea unei biblioteci digitale care oferă acces la cărți adaptate pentru persoanele care nu pot citi din cauza unei forme de handicap (ActuaLitte)

Fotografia dimineții vine de la Budapesta și e preluată din Cronica de Carte. Spitalul pentru copii Bethesda și-a transformat gardul într-o instalație de artă care cuprinde cărți preferate pentru copii:

Ți-ar mai putea plăcea
În România, numărul pacienților vindecați ieri, 1092, a fost de aproape 4,5 ori mai mare decât numărul de cazuri noi – Cronica Știrilor Pozitive
Se pot redeschide creşele, grădiniţele și afterschool-uri – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău