Unul din patru elevi a abandonat școala, anul trecut, în mediul rural – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se alocă peste 500 de milioane de euro pentru măsuri care au ca scop reducerea abandonului şcolar. Conform ministrului, pragul maxim privind acest fenomen în anul 2020 a fost depăşit cu 25% faţă de ţinta pe care România şi-a propus-o, iar rata de abandon şcolar este în creştere. Rara de părăsire a şcolii în anul 2020 a fost de 15,6%. În mediul rural, rata de abandon şcolar a fost de 26%. (News.ro)

2. România a îndeplinit 18 din cele 21 de jaloane care trebuiau atinse până la finalul anului, potrivit obiectivelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. El a precizat că Guvernul a îndeplinit toate obiectivele care țineau de instituție, cele 3 jaloane rămase fiind acum o discuție între Fondul european de investiții și BERD. (G4Media)

3. Premierul Nicoae Ciucă a declarat că discuţiile despre certificatul verde profesional nu au fost abandonate, toate posibilităţile fiind încă pe masă. ”Dacă situaţia o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară şi să adoptăm, fie legea care este acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem certificat COVID-19”, a declarat premierul. (News.ro)

4. Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde, la comanda PSD, arată o scădere ușoară a Partidului Social Democrat și o creștere cu un punct procentual pentru PNL. AUR crește de la 15% la 17%, iar USR scade la 10%. (Digi24)

5. Președintele american Joe Biden a avut o discuție telefonică de 50 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi au discutat despre situația din Ucraina, la cererea lui Putin. Este a doua convorbire pe care cei doi președinți au avut-o lună aceasta. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Mihai Stoichiţă, director tehnic în cadrul FRF, a declarat, joi, că federaţia a discutat cu trei dintre tehnicienii aflaţi pe lista pentru alegerea selecţionerului României, Adrian Mutu, Edward Iordănescu şi Ladislau Boloni. Al patrulea pe listă este Victor Piţurcă, El a menţionat că, până în Sfântul Ion, România va avea selecţioner. News.ro

6. Conform unei analize, în 1990, aproximativ 66% din PIB-ul global provenea din economii „libere” și „în mare parte libere”. În 2020, acea pondere a scăzut la 45%, iar până în 2050, probabil că va scădea la 26%. (Bloomberg)

7. SUA au raportat un număr record de cazuri, pe măsură ce varianta Omicron se răspândește. 488.000 de noi cazuri au fost înregistrate miercuri. (TheGuardian)

8. Noul guvern din Republica Cehă a înaintat o propunere care prevede obligarea companiilor de a realiza două teste pe săptămână pentru coronavirus de tip PCR pentru toți angajații, inclusiv cei care au primit doza booster, a informat ministrul Sănătății, Vlastimil Valek. (Profit.ro)

9. Din cauza unor probleme tehnice, aproximativ 475.000 de mașini Tesla, Modelul 3 și S, vor fi chemate în service, în SUA. Numărul este aproape egal cu totalul livrărilor Tesla de anul trecut. (Reuters)

10. Ministrul Sănătății din Olanda a trimis o scrisoare parlamentului în care arată că ar fi nevoie de încă trei doze de vaccin anti Covid-19, pe lângă cele trei actuale, pentru a face față pandemiei. Două dintre acestea ar urma să fie administrate în 2022, iar a șasea în 2023. (Newsweek)

Fotografia dimineții – Șamanii din Peru își anunță predicțiile pentru anul viitor în fața unor fotografii ale lui Joe Biden și Vladimir Putin. Pilar Olivares/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
China le cere locuitorilor din Wuhan să-și raporteze zilnic temperatura corpului – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Tariceanu: Voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare a preşedintelui

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău