Valeriu Gheorghiţă: Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare din data de 15 martie – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că lista de aşteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare din data de 15 martie. Fiecare persoană care vrea să se vaccineze se poate înscrie pe această listă. El a mai spus că nu a fost operaţionalizată lista de aşteptare până acum pentru că trebuiau activate toate cele peste 750 de centre de vaccinare. De asemenea, persoanele cu boli cronice se pot programa individual pentru vaccinare, fără a mai fi nevoie să apeleze la medicul de familie sau medicul curant în acest sens. (News.ro)

2. Medicul Alexandru Rafilla, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că, în scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie, precizând însă că lucrul acesta nu poate fi garantat de nimeni, pentru că pot apărea noi tulpini ale coronavirusului. Medicul a afirmat că trebuie să putem vaccina 100.000 de oameni pe zi. (News.ro)

3. Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că ieri, până la ora 13.00, au fost programate 145.981 pentru vaccinarea cu serul Pfizer împotriva coronavirusului. În 17 judeţe mai erau locuri disponibile pentru programare: Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Editorii Lit Hub oferă o listă subiectivă a celor mai bune 50 de romane clasice care au sub 200 de pagini. Printre titluri propuse se numără ”Șoareci și oameni”, de John Steinbeck, ”Moartea lui Ivan Ilici”, de Lev Tolstoi (ambele la Editura Polirom), ”Foamea”, de Knut Hamsun (Editura Humanitas Fiction) și ”Camera lui Giovanni”, de James Baldwin (Black Button Books). (Literary Hub)

4. Industria de automobile din România este din nou afectată de o criză, de data aceasta de una produsă de industria electronicelor. Cele două uzine de autoturisme, Dacia și Ford, au anunțat că vor opri producția pentru mai multe zile. Dacia a transmis că producția de la Mioveni va fi oprită pe 5 și 8 martie, atât în uzina de vehicule, cât și în Uzina Mecanică și Șasiuri. (Profit.ro)

5. Germanii au economisit 19 miliarde euro în ianuarie, pe care i-au depus în conturile bancare. Nivelul economiilor din depozitele bancare a crescut la 2555 miliarde euro. (Link)

6. “Într-un final vom câștiga, iar America va fi mai mare și mai puternică decât oricând”, a spus fostul președinte american Donald Trump la CPAC (Conservative Political Action Conference), reuniunea anuală a activiștilor și oficialilor aleși republicani din SUA. Este pentru prima oară când fostul președinte apare în public după plecarea de la Casa Albă, în contextul în care nu mai poate accesa Twitter. Trump nu intenționeze să părăsească Partidul Republican sau să-și facă un nou partid. “Nu voi lansa un nou partid. E fake news. Partidul Republican este unit. Singura divizare este între o mână de politicieni din Washington DC și toți ceilalți oameni din țară”. (Link)

7. Un aisberg cu o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi – cam cât aglomeraţiile Parisului sau Londrei de mare – s-a desprins din Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI. Blocul de gheaţă s-a desprins din banchiză vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea staţiei. (News.ro)

Una din Cronica Sportiva: România a cucerit patru medalii la Judo European Open, de la Praga: Monica Ungureanu, Laris Borș și Adrian Șulcă au câștigat aurul, în timp ce Petr Zhukov au cucerit medalia de bronz. Pentru campionul olimpic de tineret, Adrian Șulcă, e prima medalie în competițiile de seniori. (Prosport)

8. Hackeri susținuți de statul chinez ar fi responsabili de până de curent care a lăsat Mumbai, un oraș de 20 milioane locuitori, fără energie electrică, toamna trecută. Atacul ar fi un răspuns al Chinei la confruntările armate de la granița comună cu India, de la începutul verii. (NYTimes)

9. Actorul Chadwick Boseman, decedat în 2020, a câştigat postum premiul pentru cel mai bun actor într-un film dramatic, „Ma Rainey’s Black Bottom”, în cadrul celei de a 78-a ediţii a Globurilor de Aur. (Hotnews)

10. Makiko Yamada, o purtătoare de cuvânt a premierului japonez Yoshihide Suga, și-a dat demisia după ce presa a relatat că, împreună cu alți oficiali, a participat la o cină scumpă oferită de fiul premierului. Cina a costat aproximativ $700 de persoană și a fost plătită de băiatul primului ministru, care este angajatul unei companii private. (Reuters)

Fotografia dimineții – Erupția vulcanului Etna așa cum s-a văzut din orașul italian Pedara. Salvatore Allegra/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Pădurea tropicală absoarbe mai puțin dioxid de carbon decât acum 30 de ani – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Românii în top 5 europeni care cred că au o cultură superioară altora

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău