Valeriu Gheorghiţă: Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că rata de vaccinare în populaţia adultă cu cel puţin o doză de ser este de aproape 50%. Statisticile relevă o rată scăzută de imunizare în rândul persoanelor vârstnice, care constituie categoria cea mai vulnerabilă în faţa bolii. Capacitatea de vaccinare în centrele fixe este de 100.000 de persoane pe zi, iar aceasta poate fi crescută, anunţă medicul. (News.ro)

2. Profesorul universitar dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara, a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că în noul val 5 al pandemiei cu noul coronavirus se va produce imunizarea de grup, el menţionând că SARS-CoV-2 va deveni ca o „simplă viroză sau o gripă”. (G4Media)

3. Masca de protecție va redeveni obligatorie și în aer liber și nu vor mai fi permise măștile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că masca trebuie purtată și pe stradă, dacă sunt alte persoane în jur, sau în stațiile de autobuz, „în toate locurile în care cineva nu este singur”. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: John Deere va vinde din toamnă tractorul autonom 8R. Conform producătorului, tractorul va ara sau semăna singur, colectând totodată date despre sol, pentru a-și îmbunătății algoritmii, în vreme ce fermierul îi poate monitoriza activitatea de pe smartphone. (Wired)

4. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat referindu-se la lipsa testelor de salivă în şcoli în această săptămână că nu îl interesează explicaţiile şi este nevoie de acestea pentru a avea un mediu sigur în unităţile de învăţământ. El a precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă i-a transmis că nu există o soluţie pentru această săptămână, precizând că este trist acest lucru. (News.ro)

5. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, până în data de 15 ianuarie, ”se închide” plata pensiilor de către lucrătorii poştali. El a precizat că în România pensiile sunt încă mici, dar că PSD a reuşit să impună un pachet social care să îi mai ajute pe pensionari. Budăi vine cu acuzaţii pentru ”cei care au făcut PNRR” care au condamnat la sărăcie multe generaţii de seniori. (News.ro)

6. Introducerea contribuției personale, măsura prin care statul ar fi urmat să acopere o parte din costul unei consultații medicale în regim ambulatoriu sau al unei investigații paraclinice la spital sau clinică privată, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie, a fost prorogată pentru anul 2025 printr-o Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut. (Profit.ro)

7. Doar 20 de furnizori de gaze mai ofertează gaze consumatorilor casnici pe Comparatorul de preț al ANRE, comparativ cu 80 de furnizori anul trecut. Din aceste oferte, primele 10 sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești au dispărut din rândul ofertanților, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Novak Djokovici nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată. El poate face apel la această decizie, dar cel mai probabil nu va evolua la Australian Open. News.ro

8. România a înregistrat un deficit în comerțul cu produse agroalimentare de 758,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2021, în scădere cu aproape 40% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (Profit.ro)

9. Coronavirus: Guvernul italian, confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor cu Covid-19, a decis miercuri să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani. Italia a anunţat un record de 189.109 de noi cazuri de Covid în ultimele 24 de ore  (Hotnews). Guvernul ceh a decis miercuri să reducă de la 14 la 5 zile perioada de izolare în care trebuie să intre persoanele confirmate cu infecţia cu coronavirusul SARS-COV-2. Măsura are ca scop să protejeze administraţia şi economia de un colaps în contextul propagării rapide a variantei Omicron a coronavirusului, a explicat ministrul Sănătății. (Digi24). Franța le permite lucrătorilor din domeniul sănătății care sunt infectați cu coronavirus, dar care au simptome puține sau deloc, să continue să trateze pacienții, mai degrabă decât să se autoizoleze. Este o măsură excepțională care are ca scop atenuarea penuriei de personal din spitale cauzată de o explozie fără precedent a cazurilor generate de varianta Omicron. (Hotnews)

10. Forțe de menținerea păcii ale unei alianțe militare conduse de Rusia vor fi trimise în Kazakhstan pentru a ajuta la recâștigarea controlului de către autorități. Kazakhstanul se confrunte cu violențe după o creștere a prețului combustibililor. Ieri, clădirea guvernului a fost ocupată de protestatari, opt persoane din rândul forțelor de ordine fiind ucise. Coaliția militară care va trimite forțe, alcătuită din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kiyrgizstan și Tajikistan, a răspuns apelurilor președintelui din Kazakhstan, care a invocat acțiuni teroriste și atacuri armate din partea unor bande străine. (TheGuardian)

Fotografia dimineții vine din Buenos Aires, unde s-a protestat împotriva companiilor petroliere care începe forajele pe coasta oceanului Atlantic. Jaime Olivos/Pacific Press/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de Piață Emergentă – Cronica dimineții
Școlile intră în vacanță două săptămâni, masca redevine obligatorie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău