Vântul solar poate produce apă pe suprafața Lunii – Cronica Spațială

1. Cometa C/2022 E3 (ZTF) va fi vizibilă de pe Pământ în lunile ianuarie și februarie în drumul acesteia spre Soare. În prima parte a perioadei, cometa va putea fi observată doar prin telescop sau cu un binoclu, însă în preajma zilei de 2 februarie ar putea fi văzută inclusiv cu ochiul liber, în funcție de condițiile atmosferice. În acea zi, cometa se va afla la cea mai mică distanță de Pământ, și anume 42,5 milioane de kilometri. Ultima cometă care a putut fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ a fost NEOWISE, care a trecut în apropiere de Pământ în 2020. (The Verge)

2. Cercetătorii chinezi care analizează mostrele de sol lunar prelevat în cadrul misiunii Chang’e 5 au descoperit că vântul solar poate produce apă pe suprafața Lunii. Întrucât Luna nu are aproape deloc atmosferă, particulele de hidrogen care compun vântul solar pot interacționa direct cu stratul de regolit de la suprafața Lunii, astfel că lăsa în urmă atomi de hidrogen cu o cantitate foarte mică de deuteriu. Probele de sol au fost colectate la o latitudine mai ridicată decât cele prelevate în cadrul misiunilor Apollo, iar acest lucru confirmă o ipoteză mai veche potrivit căreia la poli există cele mai mari șanse să existe apă. (Universe Today)

3. Mai multe telescoape folosite de NASA au observat recent o gaură neagră care “devorează” o stea care s-a apropiat prea mult. Evenimentul a avut loc la 250 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ și este al cincilea astfel de eveniment surprins de cercetători. În timpul “devorării”, astronomii au detectat o creștere semnificativă a razelor X în jurul găurii negre, ceea ce indică faptul că materialul stelar a format o structură fierbinte deasupra găurii negre. (NASA)

4. Astronomii au descoperit o exoplanetă de tip “hot Jupiter” care orbitează o stea aflată la 530 de ani-lumină depărtare. Exoplaneta TOI-778 b se află la numai 9 milioane de kilometri de stea (spre comparație, Mercur orbitează Soarele de la o distanță de 46 de milioane de kilometri), iar un an pe această lume durează doar 5 zile. (Space)

5. Astronomii au realizat o imagine spectaculoasă cu telescopul Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) de la un observator din Chile. Aceștia au fotografiat în infraroșu nebuloasa Sh-54, iar imaginea dezvăluie numeroase stele. (Phys)

6. Compania aerospațială Thales Alenia Space va dezvolta un vehicul spațial reutilizabil de mărimea unei mașini din segmentul compact care va fi plasat pe orbita Pământului și va juca rolul unei stații spațiale fără echipaj uman la bord. Vehiculul spațial va putea utiliza încărcături de până la 1.000 de kilograme, iar principalul obiectiv este testarea de către companii farmaceutice sau de producție a unor noi medicamente sau materiale care pot fi produse în spațiul cosmic. Fiecare misiune va dura câteva luni, iar vehiculul spațial numit REV1 va reveni pe Pământ cu ajutorul unor parașute și va putea fi utilizat ulterior pentru alte misiuni. Prima misiune este planificată pentru finalul anului 2025. (SpaceNews)

7. Sonda spațială Danuri produsă de Coreea de Sud care a ajuns pe orbita lunii în luna decembrie a trimis o serie de imagini spectaculoase alb-negru în care apar Lună și Pământul. Imaginile au fost realizate de la o distanță de numai 120 de kilometri de suprafața lunară și vor fi utilizate pentru a selecta un loc de aselenizare pentru o misiune care va avea loc în 2032. (Science Alert)

8. NASA a început să depoziteze pe suprafața planetei Marte primele mostre de rocă ce sunt colectate de roverul Perseverance. Oficialii agenției americane afirma că nu există pericolul ca mostrele să fie acoperite cu un strat atât de gros de nisip marțian încât să nu mai poată fi localizate. În plus, NASA afirmă că vântul marțian este în general prea slab pentru a transporta mostrele într-o altă zonă. (Space)

9. NASA ar putea utiliza o capsulă Dragon-Crew furnizată de SpaceX pentru a readuce pe Pământ cei trei astronauți care ar trebui să folosească în acest scop naveta spațială rusească Soyuz. Ipoteza a apărut ca urmare a faptului că Soyuz a suferit o pierdere a agentului de răcire în 15 decembrie, iar agenția spațială de la Moscova va decide în cursul lunii ianuarie dacă aceasta este sigură pentru a fi utilizată pentru un nou zbor. (Space)

10. China intenționează ca viitoarea sa bază lunară să fie poziționată la polul sud, ca urmare a terenului aproape plat și a temperaturilor constante înregistrate în anumite zone. Următoarea misiune robotică a statului chinez, Chang’e 6, va preleva mostre de rocă de la polul sud pentru a ajuta cercetătorii chinezi să ia o decizie în privința localizării viitoarei baze lunare. (Universe Today)

Ți-ar mai putea plăcea
SpaceX a lansat 4 astronauți spre Spatia Spațială Internațională într-o capsulă Crew Dragon – Cronica Spațială
Misiunea elicopterului Ingenuity de pe Marte, încheiată dupa 72 de zboruri în 3 ani – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău