Zelenski: Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia, vineri, într-un interviu pentru Reuters, de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei şi a afirmat că este prea devreme să spună că soarta războiului se schimbă, în pofida avansului teritorial rapid al forţelor sale din această lună. “Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”. (News.ro)

2. Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Dragoş Burghelia, a declarat vineri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, că în Harghita şi Covasna vorbitorii de limbă română sunt discriminaţi la un nivel „nemaiîntâlnit”. Burghelia arată că sunt foarte multe evenimente finanţate din bani publici unde nu există afişe sau nu se asigură traducere în limba română. Acesta a mai spus că, începând cu anul 2020, şi în judeţul Mureş „situaţia a intrat pe o pantă descendentă” şi urmează traseul judeţelor Harghita şi Covasna. (G4Media)

3. Rata anuală a inflației în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1% (în creștere de la 8,9% luna precedentă), în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 9,8% la 10,1%. Țările membre cu cele mai ridicate rate au fost Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Olanda, Slovacia și România, conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comparativ cu situația din iulie, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre, și a crescut în alte 15. (Profit.ro)

4. Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului vrea să trimită ”în scurt timp” o echipă la Izium, în Ucraina, pentru a verifica acuzaţiile autorităţilor ucrainene, care evocă descoperirea a sute de morminte şi execuţii. Ucraina a anunţat vineri că a găsit aproximativ ”450 de morminte” la Izium, un oraş recucerit recent de la forţele ruse, în regiunea Harkov, o descoperire macabră pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a imputat-o ”ocupaţiei ruse”. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Noul serial “Andor” din universul Star Wars are premiera pe platforma Disney+ miercuri, 21 septembrie. Serialul este un prequel poziționat înainte de evenimentele din filmul “Rogie One” în care Cassian începe o aventură în urma cărora devine un erou al Rebelilor. Rolul lui Cassian Andor este interpretat de Diego Luna, iar din distribuție mai fac parte Genevieve O’Reilly sau Alex Ferns.

5. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Rusia se află sub „presiune” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, după ce China și India și-au exprimat îngrijorarea privind războiul din Ucraina. (Hotnews)

6. Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că, dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz, ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2. În plus, Putin a dat vina pe ceea ce a numit „agenda verde” a UE și a insistat că Rusia își îndeplinește obligațiile în domeniul energiei. (Digi24)

7. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și-a anulat toate întâlnirile și aparițiile publice săptămâna trecută după ce s-a îmbolnăvit grav și se află în prezent la pat sub observația unei echipe de medici, a relatat vineri The New York Times, citând patru persoane familiare cu situația sănătății sale. (G4Media)

8. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid au descoperit că tații aflați la prima căsătorie pierd până la 2% din volumul creierului, după nașterea copilului lor. Nu e clar motivul acestei scăderi, cercetătorii sugerând că tații ar putea să se conecteze astfel mai ușor cu copilul. Studii anterioare au arătat că maternitatea poate schimba structura creierului femeilor. Acestea pot suferi modificări în partea creierului asociată cu hormonii de sarcină. (Link)

Din Cronica Sportivă: România se află la egalitate cu Slovacia, scor 1-1, după prima zi a meciului de Cupa Davis de la Bratislava, contând pentru Grupa I. Nicholas David Ionel (283 ATP) l-a învins pe Norbert Gombos (99 ATP), scor 6-7 (4), 7-5, 6-4. În a doua partidă, Marius Copil (347 ATP) a fost învins de Alex Molcan (45 ATP), cu 7-5. 6-1.

9. Persoanele care vor să-i aducă un omagiu reginei ar trebui să stea la coadă până la 24 de ore, au anunțat vineri autoritățile britanice. Coada formată a depășit 8 km. (NYTimes)

10. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că instituţiile europene au dat dreptate social-democraţilor şi lui inclusiv când au spus că preţul la energie trebuie plafonat, reglementat şi creat un fond de solidaritate. „Vom avea energie electrică fără nicio problemă în România”, a adăugat liderul social-democraţilor. Liderul PSD a adăugat că nu este adeptul condiţiilor impuse de a stinge becurile, pentru a face economie. (News.ro)

Fotografia dimineții este înlocuită azi de o caricatură:

Ți-ar mai putea plăcea
Amenzile date în perioada stării de urgenţă se ridică la peste 600 de milioane de lei – Cronica dimineții
Ministrul Transporturilor: Drumul până la munte pe Valea Prahovei va dura 17 ore până va fi gata autostrada – Cronica dimineții