0.5% dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 0.1% dintre cele cu două doze s-au infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni – Cronica dimineții

1. 8.284 de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu prima doză în ultimele 24 de ore. Este cel mai mic număr de persoane din ultimele patru luni. Din 14 februarie nu au mai fost atât de puține persoane care s-au vaccinat cu prima doză. La acea vreme nu fusese deschisă posibilitatea de programare pentru populația generală, care a început în 15 martie. (G4Media)

2. Peste 23.000 de persoane care erau vaccinate cu prima doză de ser anti-COVID au fost confirmate cu infecţie cu virusul SARS-COV-2 până în 6 iunie. Totodată, au fost înregistrate circa 450 de decese la această categorie de persoane. Tot până în 6 iunie, au fost confirmate cu noul coronavirus aproximativ 4.700 de persoane care erau vaccinate cu ambele doze şi s-au raportat 99 de decese. În procente, 0.5% dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 0,1% dintre cele cu două doze s-au infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni. (News.ro)

3. Condițiile de intrare în Grecia au fost modificate. Începând cu 19 iunie sunt acceptate și testele rapide antigen, iar copiii sub 12 ani nu mai au nevoie de niciun fel de test. (Hotnews)

4. Probabilitatea ca Banca Națională a României să majoreze rata dobânzii de politică monetară încă de la sfârșitul acestui an este în creștere, dar această decizie depinde în primul rând de contextul internațional și în al doilea rând de evoluția sectorului inflaționist, este de părere Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Mediu: China își îndreaptă atenția spre energia nucleară în încercarea de a reduce emisiile. Provinciile Chinei, Liaoning și Jiangsu, au început construcția a patru centrale nucleare cu o capacitate totală de cinci gigawați. Energia nucleară va fi crucială pentru China în încercarea sa de a reduce emisiile de CO2, alături de efortului de a integra mai mult energia solară și eoliană. (About.bnef.com)

5. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că se ia în calcul impunerea testării periodice pentru personalul medical nevaccinat, iar costul testărilor să fie suportat de fiecare persoană în parte. ”Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze”, a afirmat Mihăilă, precizând, însă, că pacienţii au dreptul să fie trataţi de personal vaccinat sau testat pentru siguranţă. (News.ro)

6. Bugetul de venituri și cheltuieli pe 2021 al Parchetului European, condus de fostă șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, a fost rectificat luna aceasta în scădere cu aproape 8% (3,5 milioane euro) față de cel inițial. Bugetul a scăzut de la 44,95 la 41,45 milioane euro, printr-o decizie a Colegiului EPPO, structura principală de conducere a Parchetului, semnată de Kovesi. (Profit.ro)

7. Extremistul Ebrahim Raisi a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran, după o cursă atent controlată. Prezenţa la urne, vineri, a fost de 48%, un record negativ pentru Iran. Raisi îi va urma în funcţie lui Hassan Rouhani, un preşedinte moderat care a căutat o înţelegere cu Vestul. Ebrahim Raisi este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare. SUA a impus sancţiuni în cazul său şi numele lui a fost legat de executarea în anii 1980 a numeroşi deţinuţi politic. (News.ro)

O știre din Cronica Spațială: O echipă de astronomi din Germania susține că a descoperit dovezi că în Univers există structuri de galaxii care se rotesc, în ciuda faptului că numeroși oameni de știință consideră că “obiectele” cosmice de mari dimensiuni, așa cum sunt galaxiile, nu se rotesc în jurul unei axe proprii. Astronomii au identificat filamente cosmice, cunoscute în limbaj obișnuit drept “tuburi formate din galaxii”, care se rotesc cu viteze de până la 360.000 km/h. Ei admit însă că acest lucru nu înseamnă că toate galaxiile din Univers se rotesc, ci doar că pot exista astfel de situații. (Space)

8. După retragerea trupelor din Afganistan, Pakistanul nu va mai permite CIA și forțelor speciale americane să se folosească de baze de pe teritoriul său pentru misiuni împotriva terorismului. Anunțul a fost făcut de premierul pakistanez Imran Khan. (Axios)

9. Britanicii conduc într-un top al celor care au economisit cel mai mult în timpul pandemiei. Aproape o treime dintre britanici au declarat că și-au făcut rezerve de cash în ultimul an. Un procent apropiat s-a înregistrat la danezi și suedezi. În Polonia, singura țară din Estul Europei prezentă în sondaj, sub 10% din respondenți au făcut economii. (Bloomberg)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep nu va mai participa la turneul WTA de la Bad Homburg, care începe de astăzi în Germania. Se pare că jucătoarea din România se confruntă în continuare cu dureri în zona gambei și nu a vrut să forțeze revenirea pe teren. Următorul turneu la care este înscrisă este cel de la Wimbledon. (Gsp.ro)

10. Mii de persoane au participat sâmbătă la „Parada Egalităţii” organizată la Varşovia pentru a apăra drepturile minorităţilor sexuale din Polonia. Evenimentul nu a avut loc în 2020 din cauza pandemiei Covid-19. Polonia se află pe ultima poziţie în UE în ceea ce priveşte drepturile comunității LGBT, președintele conservator Andrzej Duda declarând că „ideologia LGBT” este mai nocivă decât comunismul. Primarul liberal al Varșoviei a participat la paradă. (BBC)

Fotografia dimineții – Ebrahim Raisi, noul președinte al Iranului. Ebrahim Noroozi/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro – Cronica dimineții
OECD: România este țara europeană în care oamenii și-au înmulțit cel mai mult orele lucrate săptămânal în ultimii 5 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău