Studiu NASA: Pământul reține o cantitate de căldură fără precedent – Cronica de Mediu

1. Nivelul dioxidului de carbon din atmosfera Pământului a ajuns, luna trecută, la 419 părți per milion (ppm), conform cercetătorilor de la Scripps Institution of Oceanography și Național Oceanic and Atmospheric Administration. Este cel mai ridicat nivel înregistrat de când au început măsurătorile avansate, acum 63 de ani. Oamenii de știință susțin că un nivel similar s-a mai înregistrat acum 4,1 – 4,5 milioane de ani. (Biziday.ro)

2. Studiu NASA. Pământul reține o cantitate de căldură fără precedent, în condițiile în care dezechilibrul energetic (diferența dintre căldura absorbită și cea degajată în spațiu) aproape că s-a dublat în ultimii 15 ani. NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOOA) arată, într-un studiu comun, că această dublare, între 2005 și 2019, este o problemă alarmantă: ”Planeta primește atât de multă energie încât se încălzește”. Cercetătorii arată că vor avea loc schimbări climatice drastice, dacă rata de încălzire nu va încetini. (TheGuardian.com)

3. Este posibil ca încălzirea globală să fi trecut deja de vârful ireversibil. După cea mai mare expediție realizată vreodată în Arctica, oamenii de știință avertizează că este posibil să fi trecut deja de punctul de remediere a consecințelor datorate încălzirii globale. Prezentând primele descoperiri ale celei mai mari misiuni ale lumii în Polul Nord, o expediție care implică 300 de oameni de știință din 20 de țări, Markus Rex (șeful celei mai mari expediții științifice (MOSAiC) de la Polul Nord) a declarat că cercetătorii au descoperit că gheața arctică se retrage mai repede decât oricând. (Aljazeera.com)

4. Un nou studiu afirmă că 37% din decesele cauzate de căldură în timpul verii sunt legate de schimbările climatice. Studiul este primul care măsoară riscurile globale crescute pentru sănătate cauzate de încălzirea istorică globală. (Scidev.net)

5. Noi cercetări efectuate de oamenii de știință și colaboratori în domeniul climatului de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) arată că este posibil ca măsurătorile prin satelit ale temperaturii troposferei (cea mai joasă regiune a atmosferei) sa fi subestimat procesul de încălzire globală în ultimii 40 de ani. (Scitechdaily.com)

6. Chiar și fără noi proiecte de exploatare a combustibililor fosili, încălzirea globală va depăși în continuare 1,5 grade. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a constatat că emisiile globale ar fi cu 22% prea mari pentru a rămâne în limita a 1,5℃ până în 2025 și 66% prea mari până în 2030. Cu toate acestea, menținerea încălzirii globale sub 1,5 este încă realizabilă prin integrarea rapidă a surselor regenerabile. Cercetările au constatat că energia solară și eoliană pot furniza cererea mondială de energie de peste 50 de ori nivelul cererii. (Pshy.org)

7. Curtea federală blochează temporar decizia de a întrerupe încheierea de noi contracte de exploatare a resurselor de petrol și gaze, o decizie luată de administrația Biden. Interdicția vine ca o lovitură pentru una dintre acțiunile cheie ale administrației pentru a aborda schimbările climatice. (CNN.com)

8. Europa intră în competiție cu SUA și Asia ca o forță în producerea de baterii auto. Startup-ul Northvolt, cofondat de doi foști directori ai Tesla, se află în Skellefteå, în nordul Suediei. Alături de o altă bază aflată în Västerås, chiar în afara Stockholmului, își propune să furnizeze un sfert din bateriile electrice europene, deoarece cererea de vehicule electrice crește pe fondul cursei mondiale de reducere a emisiilor de carbon. Până în 2030, 40% din toate mașinile noi vândute vor fi electrice conform celei mai recente prognoze a băncii de investiții UBS, ajungând la aproape 100% din piața noilor mașini până în 2040. (BBC.com)

9. China își îndreaptă atenția spre energia nucleară în încercarea de a reduce emisiile. Provinciile Chinei, Liaoning și Jiangsu, au început construcția a patru centrale nucleare cu o capacitate totală de cinci gigawați. Energia nucleară va fi crucială pentru China în încercarea sa de a reduce emisiile de CO2, alături de efortului de a integra mai mult energia solară și eoliană. (About.bnef.com)

10. ONU: Nu uitați să salvați speciile în timp ce remediați încălzirea globală. Pentru a salva planeta, lumea trebuie să abordeze împreună crizele schimbărilor climatice și ale pierderii speciilor, luând măsuri care să remedieze ambele și nu doar una, au spus oamenii de știință ai Organizației Națiunilor Unite. Un raport comun efectuat de instituții științifice separate ale ONU, care analizează schimbările climatice și pierderea biodiversității, a constatat că există modalități de a ataca simultan cele două probleme globale, dar în acest moment unele soluții de combatere a încălzirii globale ar putea accelera extincțiile plantelor și animalelor. (Apnews.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Un oraș siberian de lângă Cercul Arctic a înregistrat o temperatură record de 38 de grade – Cronica de Mediu
Prin Sistemul de Garanție-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău