11 candidați vor concura pentru funcția de președinte al țării – Cronica dimineții

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an joi, 20 martie, la ora 11.01, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

1. Alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai, au intrat în linia dreaptă. După validarea ultimilor candidați de către Curtea Constituțională, lista finală cuprinde 11 nume care vor concura pentru funcția de președinte al țării în următorii 5 ani: Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, Nicușor Dan, candidat independent, Elena Lasconi, candidata partidului USR, George Simion, candidatul partidului AUR, Victor Ponta, candidat independent, Daniel Funeriu, candidat independent, Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR, Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL, Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN, Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR și John-Ion Banu-Muscel, candidat independent. (Libertatea)

2. România a intrat într-o „nouă eră a cheltuielilor europene pentru apărare”, a căror pondere în PIB ar urma să crească cu două treimi sau chiar mai bine de două ori în următorii trei ani, potrivit unor scenarii avansate de analiștii Băncii Comerciale Române. Primul scenariu presupune majorarea cheltuielilor la 3,75% din PIB până în 2028, de la 2,25% în 2024. În scenariul al doilea, cheltuielile cu apărarea ar urma să ajungă la 5% din PIB în 2028, finanțate pe jumătate de majorarea veniturilor bugetare și de economii bugetare din alte zone. (Profit.ro)

3. Cea mai mare contribuție la creșterea datoriei publice a României a avut-o deficitul primar (deficitul bugetar fără cheltuielile cu dobânzile asociate datoriei publice), care a fost în fiecare din ultimii 6 ani principalul factor de creștere a datoriei publice. Acest lucru nu se va schimba nici în următorii ani, în condițiile unor deficite ridicate conform planului bugetar-structural pe termen mediu. (Cursdeguvernare)

4. Aproape jumătate din cei aproximativ 100 de kilometri ai inelului de autostradă din jurul Bucureștiului, împărțit în două secțiuni, nord și sud, este încă nefinalizată. Trei dintre ultimele patru loturi în construcție ale inelului de autostradă al Bucureștiului, A0, ar putea fi gata anul acesta, în timp ce la al patrulea lucrările abia au început. Mobilizarea de pe unele șantiere și dificultățile tehnice ar putea amâna însă deschiderile estimate pentru 2025. Șoferii pot circula în prezent pe aproape 55 de kilometri, care asigură conexiuni directe cu autostrăzile A2 (București – Constanța), A3 (București – Ploiești) și cu mai multe drumuri naționale (DN). (EuropaLibera)

Din Cronica Sportivă: Oraşul scoţian Edinburgh va găzdui startul Turului Franţei în 2027. Cea mai faimoasă cursă de ciclism din lume urmând să revină în Marea Britanie pentru a cincea oară. News.ro

5. Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat lansarea unui proiect-pilot de utilizare a Inteligenței Artificiale (IA) în școlile și universitățile din România. El susține că proiectul va ajuta profesorii, dar și elevii și studenții. Decizia de implementare a proiectului-pilot a venit după ce ministrul a avut o întâlnire cu conducerea Microsoft România. (Profit.ro)

6. CVC, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity de la nivel mondial si care are active sub management de aproximativ 200 miliarde euro, e pe ultima sută de metri în preluarea operatorului de sănătate privată Regina Maria. Acesta reprezintă un puternic semnal de încredere a capitalului vestic în economia românească. (ZF)

7. Președintele POT, Anamaria Gavrilă, a anunțat, miercuri seară, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale ”pentru a dărui mişcării suveraniste, susţinută de români, cele mai multe şanse”. ”George Simion continuă lupta pentru revenirea la democraţie”, au subliniat reprezentanţii AUR. (News.ro)

8. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a avut o convorbire telefonică „pozitivă, foarte substanţială şi sinceră” cu preşedintele american Donald Trump, în timpul căreia a confirmat disponibilitatea ţării sale de a suspenda loviturile asupra infrastructurii energetice ruse (News.ro). Președintele american Donald Trump i-a sugerat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei convorbirii telefonice avute, că Statele Unite ar putea lua „în posesie” centrale nucleare şi electrice ucrainene, pentru a le proteja, a anunţat Casa Albă. (G4Media)

9.Administrația Trump se gândeşte să renunţe la comanda NATO, pe care SUA a avut-o de la înființarea organizației, în urmă cu aproape 75 de ani. Mişcarea este discutată ca parte a unei posibile restructurări a comandamentelor de luptă, care să ajute Departamentul Apărării să-şi reducă costurile. (News.ro)

10. Guvernul german a înăsprit recomandările de călătorie pentru Statele Unite. Oficialii avertizează acum explicit că fie și doar infracțiuni minore ar putea declanșa deportarea imediată sau interdicția de a intra din nou în țară. (Digi24)

Fotografia dimineții este una din fotografiile câștigătoare la British Wildlife Photography Awards. Ben Lucas:

Ți-ar mai putea plăcea
56% dintre respondenții din România la ultimul Eurobarometru au încredere în UE, peste media europeană- Cronica dimineții
Mugur Isărescu: România nu este în recesiune şi nu crede că va intra în recesiune – Cronica dimineții