152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni – Cronica serii

1. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că până acum 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni, însumând credite în valoare de 3,3 miliarde de lei. (News.ro)

2. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că pentru şomajul tehnic au fost făcute plăţi în valoare de 2,4 miliarde de lei de care au beneficiat 1,5 milioane de angajaţi. Ea face apel la angajatori să îşi plătească angajaţii, reamintind că au termen ca în trei zile de primirea sumelor, să le vireze acestora. (News.ro)

3. Mesele de pe terasele restaurantelor și barurilor trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 2 metri una de alta, cu un culoar liber între ele de 1,5 metri cu tot cu scaune, clienții vor fi obligați să poarte mască de protecție doar în anumite zone, nu și la masă, iar numărul de clienți aflați la o masă va fi limitat la 6-8 persoane. Acestea sunt normele finale stabilite de Asociația Restaurantelor din România (HORA) cu Guvernul. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie:  Facebook Messenger va folosi inteligența artificială pentru a-și avertiza utilizatorii atunci când sunt contactați de persoane care nu sunt cine pretind sau care încearcă să-i înșele. Vor fi afișate popup-uri de atenționare și pentru copii, atunci când aceștia sunt contactați de un adult pe care nu-l cunosc. (Profit.ro)

4. ING Bank România a redus avansul la creditele ipotecare la 25%, după ce recent îl majorase de la 15% la 35%, pe fondul pandemiei COVID 19. Banca olandeză vine cu o modificare rapidă a condițiilor de creditare, după ce acestea deveniseră mai stringente ca urmare a epidemiei, acum sunt relaxate ușor. (Profit.ro)

5. DNA a decis clasarea unei fapte de trafic de influență în dosarul disjuns din cauza Microsoft în care este cercetată Elena Udrea. Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, spune că procurorul de caz, care s-a schimbat între timp, a dispus clasarea pentru că acea faptă nu a putut fi probată. În acest dosar, Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru câteva zile, apoi plasată sub control judiciar. (Hotnews)

6. Autorităţile sanitare din Cehia estimează că răspândirea noului coronavirus este sub control în această ţară, în pofida unei creşteri a noilor cazuri confirmate în ultimele zile. Începând de luni se vor redeschide barurile, hotelurile şi vor fi relaxate regulile privind purtarea măştilor. (Hotnews)

7. Mai mult de 30000 de pub-uri și restaurante din Marea Britanie s-ar putea să nu se mai deschidă după ce restricțiile se vor ridica. (TheGuardian)

Una din Cronica de Divertisment: Serialul-documentar “History 101” are astăzi premiera pe platforma de streaming Netflix. Serialul include o serie de infografice și filmări de arhivă ce oferă mici lecții de istorie despre progrese realizate în lumea științei, diverse descoperiri care au schimbat lumea sau chiar mișcări sociale. (Trailer)

8. Aproape jumătate din tweeturile despre noul virus sunt postate de roboți, conform unei analize realizate de Carnegie Mellon University. (NPR)

9. Președintele FRF a anunțat că Liga 1 la fotbal se va relua la 13 iunie. (GSP)

10. Spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr”, bazat pe textul lui Victor Ion Popa şi regizat de Grigore Gonţa, va fi difuzat weekendul acesta pe canalul de YouTube al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. (News.ro)

Fotografia serii – Mareea Moschee și Mecca Tower fără credincioși, pentru prima oară în timpul Ramadanului. Bandar Al-Dandani / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Vestele galbene din Justiția franceză o vor pe Kovesi procuror-șef european
Studiu: 42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoţionale în perioada pandemiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău