3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România anul trecut – Cronica dimineții

1. Un număr de 3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România anul trecut. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. (Profit.ro)

2. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, susține că are peste 30% în sondaje. ”Candidez ca să câştig, ar fi păcat ca după aceşti 3 ani, pentru că unul am plătit datorii, în care am dus lucrurile într-o direcţie corectă, normală, să se întoarcă PSD cu ce a făcut în cei 12 ani”, a spus primarul despre alegerile locale din acest an. (News.ro)

3. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a anunțat că împreună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, va prezenta la începutul lunii martie un program pentru a elimina multe din reglementările și normele impuse de birocrația Uniunii Europene, despre care spune că împiedică creșterea economică și frânează dezvoltarea afacerilor în blocul comunitar. (Bloomberg)

4. Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” în faţa forţelor ruseşti care, în opinia sa, profită de întârzierile occidentalilor în furnizarea ajutorului lor militar. (G4Media)

Știrea Hope.ro: Anul trecut au fost investite $1.8 trilioane în energia curată (un nou record), inclusiv în domenii precum mașinile electrice, hidrogenul și captarea carbonului.

5. Statele Unite au propus un proiect alternativ de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care solicită o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel şi Hamas şi se opune unei ofensive terestre israeliene majore în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. (News.ro)

6. 26 din cele 27 de state membre UE cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă” în Fâşia Gaza, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Deși Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun, se pare că Ungaria ar fi singură țară care se opune. (G4Media)

7. Australia intenționează să crească numărul navelor militare și să ajungă la cea mai mare flotă de după al Doilea Război Mondial pentru a se adapta la consolidarea militară a Chinei în Pacific. Marina Regală Australiană va avea 26 de nave, inclusiv 11 fregate noi și șase nave mari cu capacități de rachete cu rază lungă de acțiune. (FT)

8. Investițiile străine din China au scăzut, anul trecut, la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. Aproximativ $33 miliarde capital străin au fost investite, cu 82% mai puțin decât în 2022. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Inter Milano – Atletico Madrid și PSV – Borussia Dortmund sunt partidele de marți, din optimile de finală ale Ligii Campionilor. Ambele confruntări încep de la ora 22:00.

9. Un număr mare de americani se pensionează, într-un al doilea val al boom-ului post-COVID. SUA au cu aproximativ 2,7 milioane de pensionari mai mult decât se estimase, în creștere cu 80% comparativ cu numărul înregistrat în urmă cu șase luni. (Axios)

10. Prima turbină din lume cu amestec gaz-hidrogen a intrat în operare comercială. Kawasaki Gas Turbine Europe anunță debutul exploatării comerciale a primului generator din lume echipat cu turbină pe gaz în amestec cu 30% hidrogen, la o unitate a Chevron Phillips Chemical din Belgia. (Economica)

Fotografia dimineții – Turnul Eiffel a fost închis din cauza unei greve a angajaților. Kiran Ridleykiran Ridley/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Eurostat: În 2021, salariul mediu din România a fost mai mare decât cel din Ungaria – Cronica
Marea Britanie a ieşit oficial din Uniunea Europeană – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău