4.759.711 de pensionari erau înregistrati în ianuarie 2024, în România – Cronica serii

1. Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat că au convenit cu guvernul asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 % în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024. (Digi24)

2. Un număr de 4.759.711 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2024 în România, cu 7.713 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.244 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice. (G4Media)

​3. Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, a transmis, luni, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Potrivit organizaţiei, numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000. (Hotnews)

4. „Din punct de vedere militar, Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Rep. Moldova”, a declarat luni premierul Dorin Recean în cadrul unui forum de afaceri, adăugând că „atât Ucraina, cât și unele state NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare în zonă”. (G4Media)

Stirea Hope.ro: Capitala României, București, este pe locul 3 în topul orașelor europene care găzduiesc startup-uri și unicorni specializați în inteligența artificială, potrivit unui raport realizat de StartupBlink.

5. Serviciul de securitate al Georgiei a declarat luni că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii. (News.ro)

6. În ultimul trimestru din 2023, ponderea înmatriculărilor de autoturisme second hand importate în total înmatriculări a fost în continuare crescută (70,3%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

7. Președintele Volodimir Zelenski ia în considerare schimbarea întregii conduceri a armatei ucrainene. Astfel, pe lângă înlocuirea din funcție a actualului șef al armatei, Valeri Zalujnîi, președintele ucrainean își dorește și schimbarea șefului statului major al armatei, generalul Serhi Șaptala, conform presei ucrainene. (Digi24)

8. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că americanii ar putea fi nevoiți să aștepte dincolo de luna martie pentru o reducere a ratei dobânzii de referință de către Rezervă Federală. Powell susține că oficialii caută mai multe date economice pentru a confirma că inflația se îndreaptă spre 2%. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Apple a extins testele tehnologiilor sale autonome în ultimii doi ani, dar este, încă, departe de companii precum Waymo. Mașinile autonome cu tehnologie Apple au acoperit anul trecut 452.000 mile (727.423 km), adică de aproape patru ori mai mult decât în 2022 și de 30 de ori mai mult decât în 2021. (Wired)

9. Averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a crescut cu $70 miliarde anul trecut, de la $107 miliarde la $177 miliarde. Bezos a câștigat anul trecut, din creșterea acțiunilor Amazon, aproximativ $8 milioane per ora. Săptămâna trecută, Amazon a anunțat că Jeff Bezos are în plan vânzarea de acțiuni ale companiei pe care a fondat-o în valoarea de $50 miliarde. (Link)

10. Consiliul de Supraveghere al Meta/Facebook a decis că o înregistrare video de pe Facebook care sugerează că președintele american Joe Biden este un pedofil nu contravine regulilor platformei social media privind conținutul generat de A.I. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă” – Cronica serii
Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Puțin amenință că va opri complet livrările de gaze, petrol și cărbune – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău