4 decese în urma gravelor incidente din Congresul american – Cronica Externă

SUA

1. Procedura de validare a președintelui ales Joe Biden, în Congresul american, a fost grav pertubată de suporterii președintelui Trump. Aceștia au patrus în clădirea Capitoliului, au intrat în birourile senatorilor și membrilor Casei Reprezentaților, în timp ce ăștia au fost evacuați din plen. 4 persoane au decedat. (USAToday)

Bonus: Într-o declarație comună de ieri, FBI, NSA și agenția de securitate cibernetică și infrastructură a SUA, precum și biroul directorului serviciilor de informații naționale au spus că Rusia a fost ”posibil” în spatele atacului cibernetic din sistemul SolarWinds, printr-un hacking masiv și continuu, care a atins diferite agenții federale guvernamentale. Rusia a negat implicarea. (WSJ)

Europa

2. Marea Britanie va numi un fost bancher Goldman Sachs ca viitor președinte al BBC, însărcinat cu agrearea unui model de finanțare pe termen lung pentru televiziune, într-un moment al competiției intense și interogării politicului. (Reuters)

Bonus: Comisia Europeană a dat undă verde vaccinului COVID-19 produs de Moderna, care devine al doilea vaccin aprobat de europeni, după cel al companiilor Pfizer și BioNTech. (AP)

Orientul Mijlociu

3. Atacurile aeriene coordonate de coaliția Arabiei Saudite în Yemen au ucis 99 de civili anul trecut, conform unui nou raport al Mwatana for Human Rights, o organizație de monitorizare yemenită. (Link)

4. Arabia Saudită își va reduce producția de petrol cu un milion de barili pe zi, pentru ca Rusia să își poată crește producția sa. Acordul agreat ieri de către membrii OPEC, Rusia și celelalte țări care formează așa numita coaliție OPEC+ a crescut prețurile la petrol. (NYTimes)

Asia

5. Poliția din Hong Kong a arestat cel puțin cincizeci și trei dintre cei mai importanți activiști pro-democrație și foști parlamentari ai opoziției, în cea mai amplă acțiune de când Beijing a impus o nouă lege a securității naționale anul trecut. (Link)

6. Într-un rar moment de acceptare a eșecului, liderul nord-coreean Kim Jong-un a recunoscut, la primul congres al țării din 2016, că Coreea de Nord nu și-a atins obiectivele de dezvoltare economică. (Link)

7. Cel puțin șase state indiene lucrează pentru a ține sub control apariția unei gripe aviare, care a ucis deja mii de păsări. Zeci de mii de păsări vor fi ucise în regiunile afectate. (Link)

Africa

8. Secretarul trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a devenit primul înalt oficial american care vizitează Sudan, după ce administrația Donald J. Trump a scos țara de pe lista statelor sponsor al terorismului. Vizita, care include o întâlnire cu premierul sudanez Abdalla Hamdok, este concentrată pe economia slăbită a Sudanului și un potențial ajutor american. Sudan deja a anunțat că a semnat un acord cu SUA care deschide drumul pentru normalizarea relațiilor cu Israel și anulează o parte din datoria sa masivă către Banca Mondială. (AP)

America Latină

9. O instanță din Salvador l-aa obligat fostul președinte Elias Antonio Saca și pe soția lui să returneze $4.4 milioane din fonduri publice, despre care se spune că le-a furat în timpul președinției sale. Instanța a interzis de asemenea ocuparea oricărei funcții publice pentru o perioadă de zece ani. (Reuters)

Global

10. Un judecător britanic a respins cererea de eliberare pe cauțiune a fondatorului WikiLeaks Julian Assange, la câteva zile după respingerea cererii de extrădare formulată de SUA. Autoritățile americane doresc să îl judece pe Assange pentru spionaj în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a unor înregistrări confidențiale acum zece ani. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Cel puțin 26.025 copii au fost uciși sau răniți între 2005 și 2019, în Afganistan – Cronica Externă
Iran a anunțat că își va continua programul nuclear – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău