Serviciile de informații americane au alertat Israel și NATO privind noul coronavirus încă din noiembrie 2019 – Cronica Externă

Europa

1. Grecia va începe în această lună, din 19 aprilie, relocarea a câtorva mii de migranți și solicitanți de azil în vârstă sau bolnavi, de pe insulele supraaglomerate, Lesbos, Chios, Samos, Leros și Kospentru a îi proteja de riscul coronavirus, a declarat joi ministrul grec pentru migrație. Aproximativ 2389 de ”persoane vulnerabile” vor fi mutate în apartamente, hoteluri sau în alte tabere din centrul Greciei. În acest moment, Grecia găzduiește 100.000 de solicitanți de azil pe insule, după ce mai multe state europene și-au închis granițele în 2016. Taberele de refugiați și migranți aflate în proximitatea Turciei găzduiesc mai mult de 36.000 de oameni în spații construite pentru 6100.  (Euractiv)

2. Președintele Franței Emmanuel Macron a avertizat vineri că Uniunea Europeană se confruntă cu ”un moment al adevărului” cu pandemia COVID-19, care expune nevoie pentru o mai mare solidaritate între statele membre. Macron s-a aliniat poziției Spaniei, Italiei și Portugaliei pentru a arăta că nu există altă soluție pentru blocul european decât să deschidă un fond care să vizeze datoria comună cu o garanție comună, referindu-se la ”coronabonds”, plan căruia i se opun statele numite ”frugale”, Germania, Olanda și Austria. Macron consideră că lipsa solidarității acum poate însemna sfârșitul proiectului european : ”Daca nu putem face acest lucru astăzi, vă spun că populiștii vor câștiga – azi, mâine, poimâine, în Italia, în Spania, poate și în Franța, oriunde”. (Euronews)

SUA

3. Serviciile de informații americane au alertat Israel și NATO privind noul coronavirus încă din noiembrie 2019. Conform Channel 12 News, serviciile americane au sesizat încă din a doua săptămâna a lunii noiembrie că există pericolul unei pandemii și au transmis informația într-un document strict secret. La acel moment, acest informații erau cunoscute doar de către guvernul chinez. Administrația Trump nu a considerat această informare demnă de interes. Aceeași reacție au avut-o și factorii de decizie din Israel, care au aflat despre riscul unei pandemii la finalul lunii noiembrie. (TimesofIsrael)

4. SUA au anunțat joi că reînoiesc ajutorul acordat Autorității Palestiniene și vor acorda asistență umanitară de 5 milioane de dolare pentru a ajuta spitalele din Iudeea și Samaria să facă față pandemiei coronavirus. Ambasadorul american în Israel David Friedman a confirmat pe Twitter că SUA este ”decisă să ajute poporul palestinian și pe alții, din întreaga lume, în această criză”. În ultimii trei ani, administrația Trump a tăiat aproape toate ajutoarele civile și umanitare către Autoritatea Palestiniană, care însumau aprope 500 milioane de dolari pe an. (Link)

Bonus: Aproape 100.000 de cetățeni europeni sunt blocați în diverse locuri, ca urmare a restricțiilor de circulație, a precizat vineri Comisia Europeană. Există eforturi continue de a aduce în Europa 98.900 de cetățeni europeni rămași în tranzit, comparativ cu 600.000 de europeni care erau fără posibilitatea de a se reîntoarce, la izbucnirea pandemiei. (TheGuardian)

Rusia

5. Angajații unor laboratoare private din Moscova au declarat exclusiv pentru Reuters că persoanele purtătoare ale COVID-19 sunt mult mai multe decât cele declarate oficial, întrucât testele cu rezultate pozitive sunt între 1-5% dintre cazurile testate. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Joi seara au izbucnit revolte în cartierul ultra-ortodox Mea Shearim din Ierusalim, cu protestatari care au aruncat cu obiecte în forțele de poliție. Aproximativ 100 de oameni au demonstrate împotriva interdicției de a se ruga în comun și a restricțiilor privind băile rituale, impuse din cauza pandemiei coronavirus.  (TimesofIsrael)

7. Un transport cu 3 milioane de măști chirurgicale necesare doctorilor și personalului medical a sosit în Israel din China, conform unui anunț făcut vineri de către ministrul de externe și delegațiile diplomatice israeliene din China și SUA. Ajutorul a venit printr-o fundație aparținând miliardarului ruso-israelian Yuri Milner. (Link)

Asia

8. Myanmar va elibera 24.896 de deținuți din penitenciarele aflate în toată țara, inclusiv 87 de străini, pentru a celebra Noul An. Președintele Win Myint a declarat că deținuții vor fi eliberați necondiționat pentru „ a adduce încântare cetățenilor Myanmarului și a ține cont de îngrijorări umanitare”. Un purtător de cuvânt al departamentului pentru penitenciare a precizat pentru Reuters că îngrijorările nu sunt legate de pandemia COVID-19. (Reuters)

Africa

9. Africa are nevoie de peste 200 miliarde de dolari pentru a răspunde provocărilor pandemiei coronavirus și a atenua impactul economic. Secretarul General al ONU Antonio Guterres a cerut vineri creditorilor să înghețe datoriile pentru toate țările în curs de dezvoltare, nu doar pentru cele mai sărace, în contextul unei recesiuni globale care va afecta țările déjà îndatorate, într-o conferință virtuală găzduită de Banca Mondială și de Fondul Monetar Internațional.  (Reuters)

America Latină

10. Președintele Braziliei Jair Bolsonaru l-a demis pe ministrul sănătății, Luiz Henrique Mandetta, care se bucura de o largă popularitate, ca urmare a divergențelor de opinii și abordare privind criza COVID-19.  (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Marea Britanie și Statele Unite au respins rezultatele alegerilor din Belarus – Cronica Externă
Liderii europeni au agreat că nu sunt pregătiți pentru un plan european comun de recuperare economică – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău