40% dintre testele pentru Covid-19 din raportarea de azi au fost făcute la cerere – Cronica serii

1. Numărul posturilor ocupate în administrația publică a scăzut ușor, cu aproape 600. Astfel, în luna mai, aparatul de stat număra 1.247490 posturi ocupate, față de 1.248.057 în luna martie. Totalul este acum cu 11.700 mai ridicat comparativ cu luna octombrie din 2019, înainte ca PNL să preia guvernarea, relevă ultimele date disponibile. (Profit.ro)

2. În raportarea de azi, pentru ultimele 24 de ore, se arată că au fost prelucrate 20.085 de teste pentru coronavirus, iar 40 la sută dintre acestea au fost făcute la cerere, conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. (Hotnews)

Promo: Colega Andreea, cea care scrie Cronica de Business, pregateste o aplicatie de mobil care va pune in legatura, gratuit, psihologi cu cei care sufera de depresie, anxietate, tristete, singuratate. Are nevoie de sustinere din partea comunitatii pentru a strange suma necesara dezvoltarii aplicatiei. Puteti sustine cauza dand click aici.

3. Prețul benzinei a revenit la nivelul de dinaintea plafonării impuse pe timpul perioadei de urgență de guvernul liberal, în urma aprecierii cotațiilor internaționale, dar și a ridicării restricțiilor de circulație care au carantinat economia și populația. Revenirea prețurilor la nivelul celor de 30 martie, data intrării în vigoare a ordonanței militare de plafonare a prețurilor la carburanți, a fost rezultatul unei perioade de scumpiri, care s-a întins pe mai mult de o lună și jumătate. (Profit.ro)

4. Guvernul a avizat nouă formă a programului “Noua Casă”, anterior denumit „Prima Casă”. Creditul maxim garantat de stat ajunge la 140.000 de euro pentru locuințele noi, mai mult decât dublu față de situația curentă, dar avansul minim crește de la 5% la 15%. Pentru locuințele vechi creditul maxim garantat este majorat cu aproape un sfert la 70.000 de euro și avansul rămâne la 5%. Creditele garantate sunt astfel majorate față de o formă propusă anterior de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: SUA a ordonat China să își închidă birourile consulatului din Huston, în contextul deteriorării relațiilor dintre cele două țări (WashingtonPost).  China a denunțat decizia ca o ”escaladare fără precedent” și a promis că va reacționa. (Link)

5. Judecătorii Curții Supreme au decis azi că fostul procuror Mircea Negulescu va fi arestat preventiv 30 de zile. Fostul procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis și „Portocală”, a fost reținut pe 15 iulie de Secția Specială. Măsura a fost luată în legătură cu dosarul Tony Blair, în care a fost pus sub învinuire fostul premier Victor Ponta. Acuzațiile care îi sunt aduse lui Negulescu sunt de grup infracțional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals și inducerea în eroare a organelor judiciare. (G4media)

6. Aproape 85% dintre români consideră că în contextul actual ar trebui cumpărate în primul rând produse româneşti. 30% spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă, în locul unei companii străine, conform unui sondaj BestJobs. (News.ro)

7. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj în ultima săptămână a crescut pentru prima oară în ultimele aproape 4 luni. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: WhatsApp va vinde credite, asigurări și pensii persoanelor cu venituri mici și companiilor mici și mijlocii din regiunile rurale ale Indiei. Serviciul deținut de Facebook derulează mai multe programe pilot împreună cu bănci din India, precum ICICI, Kotak Mahindra și HDFC, bănci care au mai multe milioane de clienți. (TechCrunch)

8. O companie israeliană care susțină ca a creat un micro-pancreas care poate vindeca diabetul a anunțat că va depune luna viitoare o cerere pentru a începe studiile clinice pe oameni în Marea Britanie. (TheGuardian)

9. Peacock, noul serviciu de streaming deținut de NBCUniversal, a avut în jur de 1,5 milioane de download-uri pe iOS și Android în primele 6 zile, conform Sensor Tower. Cifra este cu 25% mai mare decât în cazul Quibi, dar reprezintă doar 12% din cele 13 milioane de download-uri înregistrate în primele 6 zile de Disney+. (TechCrunch)

10. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și-a lansat sloganul de campanie pentru un nou mandat sub forma unui acronim al numelui său: „Forță, Iubire, Realitate, Eficiență, Adevăr Oamenilor” – „FIREA Oamenilor”. Gabriela Firea susține că în această perioadă, când „se fac și se desfac alianțe politice electorale”, ea se aliază „doar cu oamenii”: „Partenerii mei sunt bucureștenii, nu politicienii de conjunctură”. (Hotnews)

Fotografia serii – O muscă s-a așezat pe fața ministrului german de Interne în timpul unei conferințe de presă. Christian Brună/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Energiei: România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră – Cronica serii
Obiectivul Guvernului: Peste 10 milioane de români vaccinați până în septembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău