SUA a ordonat China să își închidă birourile consulatului din Huston – Cronica Externă

Europa

1. O situație de asediu care a durat câteva ore s-a încheiat fără victime, după ce președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a discutat cu cel care a luat ostatici și a agreat să posteze un video în care recomanda un documentar despre abuzul asupra animalelor. Un bărbat înarmat cu armă de foc și explozivi a luat 13 ostatici și a cerut președintelui ucrainean să promoveze un documentar despre abuzul asupra animalelor. (NYTimes)

2. Downing Street ia în considerare legislație care să oblige agenții străini să se înregistreze la autoritățile britanice, după ce un nou raport a descoperit că guvernul britanic a eșuat să investigheze în mod adecvat interferența Rusiei în referendumul Brexit în 2016. Australia și SUA au cerințe similare. (TheGuardian)

SUA

3. SUA a ordonat China să își închidă birourile consulatului din Huston, în contextul deteriorării relațiilor dintre cele două țări (WashingtonPost).  China a denunțat decizia ca o ”escaladare fără precedent” și a promis că va reacționa. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Într-o întâlnire cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, liderul suprem iranian Ali Khamenei a declarat că țara sa va reacționa în mod cert ca răspuns la uciderea comandantului iranian Qasem Soleimani în Bagdad de către SUA. (Link)

5. Guvernul israelian a primit acordul ca deciziile executive să intre imediat în vigoare, fără aprobarea inițială a Parlamentului. Protestatarii au blocat temporar intrările în legislatură și au solicitat demisia premierului Benjamin Netanyahu. (Haaretz)

Asia

6. Guvernul japonez a lansat o campanie de promovare a călătoriilor interne, ca parte a redeschiderii economice a țării. Programul vine în contextul creșterii cazurilor de coronavirus și a unei largi opoziții publice.  (JapanTimes)

7. O pătrime dintre rezidenții din Delhi, India, sunt purtători de anticorpi pentru noua boală coronavirus, COVID-19, conform unui studiu guvernamental. (Link)

8. Autoritatea de Telecomunicații a Pakistanului a emis o avertizare finală pentru aplicația media TikTok deținută de China, cu solicitarea să controleze ”conținutul imoral, obscen și vulgar”. Pakistan a blocat și platforma de streaming Bigo pe temeiul unor îngrijorări similare. India a interzis TikTok în iunie, iar SUA ia în considerare o acțiune similară. (AlJazeera)

Bonus: Proteste puternice au loc în Turcia, în urma uciderii brutale a unei tinere femei, Pinar Gultekin, 27 de ani, în provincia Mugla. Ea a dispărut săptămâna trecută și a fost găsită moartă în pădure, ucisă de fostul ei partener. (AlJazeera)

Africa

9. Povara datoriilor africane o depășește pe cea a altor piețe emergente, conform rapoartelor de rating Fitch. Regiunea a fost lovită dur de prețurile la petrol, reducerea veniturilor din turism din cauza pandemiei coronavirus, iar mai multe țări africane sunt în pericolul unor crize majore a datoriilor. (Link)

America Latină

10. Președintele rus Vladimir Putin a dat undă verde unui împrumut de $4 miliarde de dolari către Venezuela. (Link)

Bonus: Un raport al ONU arată că grupurile criminale controlează exploatările miniere de aur, diamante și coltan din Amazonul Venezuelei. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Aleksandr Lukashenko i-a cerut lui Vladimir Putin să pregătească trupele rusești de menținere a legii pentru Belarus – Cronica Externă
Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău