60.000 de elevi de a XII-a nu au mai ajuns să dea examenul de Bacalaureat, cu 10.000 mai mulți ca în 2023 – Cronica serii

1. 60.000 de elevi de a XII-a nu au mai ajuns să dea examenul de Bacalaureat, cu 10.000 mai mulți ca în 2023. În ultimii 12 ani, prezența la examenul de bacalaureat a scăzut cu aproape 30%. Adică unul din trei copii s-a pierdut pe drum până la examenul final de clasa a XII-a. (Digi24)

2. Rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) se situau, la 30 iunie, la nivelul de 64,392 miliarde euro, in scadere de la 65,072 miliarde euro, cat erau la 31 mai 2024. (Profit.ro)

3. Juristul Bogdan Manolea susține că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a mințit vineri la Guvern când a afirmat că obligația firmelor de a încărca facturile consumatorilor în e-Factura ar fi cerută printr-o Directivă UE. „Aceasta este o minciună. Directiva 2014/55/EU privind e-factura nu conține vreo obligație de a emite facturi electronice, nici pentru B2B, nici pentru B2C. Cu atât mai puțin de a le trimite pe toate într-o bază de date unică pentru administrația fiscală”. (Hotnews)

4. Producția de grâu a României ar putea ajunge anul acesta la 9,8 milioane de tone, peste cea din 2023. (Economica)

5. România avea, la nivelul anului 2023, un număr de peste 67.000 de unități sanitare, în timp ce unui medic (inclusiv medic de familie) i-au revenit, în medie, 262 locuitori, față de 267 locuitori în anul 2022, relevă datele Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Apple ar putea să dezvolte în 2026 căști AirPods cu un sistem de camere care să funcționeze într-un mod similar cu Face ID. Acesta ar putea fi folosit pentru a aduce noi funcții de navigare în mediul virtual generat de casca Vision Pro, dar nu este exclus să ofere funcții și în conjunctură cu alte produse ale companiei. (9to5Mac)

6. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat, prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush, conform unui articol publicat în PressOne de jurnalista Emilia Şercan. În replică, Mircea Geoană respinge acuzaţiile şi le pune pe seama discuţiilor din spaţiul public privind o posibilă candidatură a sa la Preşedinţie. (News.ro)

7. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu acordat publicației The Philadelphia Inquirer, că guvernul american condus de Joe Biden „nu este încă pregătită să ne ofere invitația în NATO”. (G4Media)

8. Uniunea Europeană a deschis luni calea unor sancţiuni financiare severe împotriva Meta (Facebook), hotărând că reţeaua de socializare nu respectă normele europene privind utilizarea datelor cu caracter personal pentru publicitatea personalizată. (News.ro)

9. Două publicaţii foarte influențe din presa financiară britanică, Financial Times (FT) şi The Economist, susţin Partidul Laburist la alegerile legislative de joi din Marea Britanie, la fel şi The Sunday Times, care este o publicație etichetată de dreapta. (G4Media)

10. Liderul SOS România Diana Şoşoacă conduce în clasamentul notorietăţii politicienilor, dar este şi pe primul loc în topul neîncrederii, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP. În clasamentul notorietăţii, Şoşoacă este urmată de Marcel Ciolacu, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, în timp ce în topul neîncrederii, pe locul al doilea se situează Marcel Ciolacu, urmat de George Simion. În topul încrederii conduce Mircea Geoană, pe locul al doilea aflându-se Nicuşor Dan, urmat de Marcel Ciolacu şi de Nicolae Ciucă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția Europeană a Medicamentelor a dat undă verde pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID – Cronica serii
România va plăti peste 1 miliard de euro pentru 54 de tancuri M1A2 Abrams și 12 platforme derivate din stocul Armatei SUA – Cronica serii