746.382 de persoane se află pe listele de așteptare la aproape o săptămână de la deschiderea etapei a treia a campaniei de vaccinare – Cronica dimineții

1. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că sâmbătă, la ora 19.00, pe platforma informatică de vaccinare dezvoltată de STS erau pe listele de aşteptare 746.382 de persoane. Dintre acestea, 356.451 sunt bărbaşi şi 389.931 sunt femei. Pe categorii de vârstă sunt 7.907 de persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, iar peste 65 ani sunt 182.484 de persoane. (News.ro)

2. Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piața Universității și în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva purtării măștii de protecție. Protestul a fost condus de senatoarea Diana Șoșoacă. Manifestanții au fluturat steaguri și pancarte, iar pe baloanele aduse de aceștia era scris „Jos dictatura medicală”. Unii dintre ei au avut icoane și steaguri ale României inscripționate cu „Dacii Liberi” sau imprimate cu simbolul lupului dacic (News.ro). Proteste anti-restricţii au avut loc, ieri, și la Londra, în Franța, în Germania și în Croația.

3. Dacia a deschis ieri, chiar în ziua în care se instalează primăvara astronomică, rezervările pentru modelul electric Spring (Primăvara), devenind oficial cel mai ieftin automobil electric din Europa. Românii își pot precomanda un automobil electric vândut de marca autohtonă, Dacia, la prețuri la care niciun alt constructor auto n-a reușit să ofere un automobil electric. Precomenzile s-au deschis încă de la prima oră, dar la jumătatea zilei, au apărut problemele. DIn cauza numărului mare de rezervări, site-ul Dacia a întâmpinat dificultăți la procesul de configurare. (Profit.ro)

Una din Cronica Spațială: Doi astrofizicieni de la Universitatea de Stat din Arizona susțin că ʻOumuamua, primul obiect interstelar care a traversat sistemul nostru solar în octombrie 2017, este cel mai probabil o “bucată” dintr-o planetă asemănătoare cu Pluto, provenită dintr-un alt sistem solar. Anterior, un fizician a lansat ipoteza că ʻOumuamua a fost, de fapt, o navă spațială extraterestră. (Phys, video)

4. În aprilie, FMI își va actualiza previziunile de creștere a economiei mondiale, pentru acest an, pentru a reflecta pachetul de $1900 miliarde aprobat de guvernul american pentru susținerea economiei. Anunțul a fost făcut de Geoffrey Okamoto, directorul adjunct al Fondului, care a atras atenția asupra faptului că numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă a crescut cu aproximativ 90 de milioane de persoane de la începutul pandemiei. (Reuters)

5. Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva premierului Benjamin Netanyahu, sâmbătă, în pieţele oraşelor, la intersecţii şi pe poduri din Israel, cu trei zile înainte de alegerile legislative. La Ierusalim, peste 20.000 de protestatari s-au strâns în piaţa din zona în care se află reşedinţa oficială a lui Netanyahu. Mii de oameni au mărşăluit, mai devreme, către piaţă de la clădirea parlamentului, cu aprobarea poliţiei, scandând: „Hai, Bibi. Pleacă” şi fluturând steaguri ale Israelului. (News.ro)

Promo: Dan Fați, CEO Dacris, desemnat ”Professional of the Year” în cadrul European Office Products Awards. Dan Fați, CEO-ul companiei Dacris, a câștigat titlul de Professional of the Year, în cadrul Galei European Office Products Awards. „Mă simt onorat să primesc această distincție, în special într-un an în care știu că toții leaderii de business au făcut eforturi extraordinar de mari pentru a-și putea păstra companiile pe linia de plutire”, declară Dan Fați. Printre deciziile strategice care i-au adus distincția au fost investițiile în online, dezvoltarea categoriilor de tipar, papetărie, administrativ/curățenie, protecție Covid, protocol, mobilier, IT și relocarea depozitelor din Otopeni în Mogoșoaia, fapt care a crescut calitatea serviciilor oferite. Dacris este o companie specializată în importul, distribuția și comercializarea produselor pentru birou, prezentă pe piața românească încă din 1994. Află mai multe aici.

6. Numărul pacienților cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă în Franța a ajuns la 4353. Este cel mai mare număr înregistrat în acest an. (TheGuardian)

7. Premierul Bulgariei Boiko Borissov a cerut, sâmbătă, Rusiei să nu îi mai spioneze ţara, la o zi după ce procuratura a acuzat şase persoane că lucrează ca spioni ai Moscovei. Procurorii au anunțat vineri că membri ai unei reţele de spioni, care includea foşti şi actuali ofiţeri de informaţii, au transmis informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi UE, unui oficial al ambasadei Rusiei din Sofia. În ultimele 18 luni, Bulgaria a expulzat şase doplomaţi ruşi, inclusiv un ataşat militar, cu suspiciunea de spionaj, tensionând relaţiile diplomatice apropiate cu Moscova. (News.ro)

8. Companiile aeriene și de călătorii din Europa se pregătesc pentru a doua vară pierdută din cauza pandemiei de Covid-19, speranțele pentru o redresare fiind reduse tot mai mult de ritmul lent al campaniilor de vaccinare, revenirea la creștere a infecțiilor și reintroducerea carantinelor. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: În turneul preolimpic de handbal feminin, România a pierdut ieri cu Norvegia, scor 24-29, după 11-13 la pauză și o a doua repriză mai slabă a jucătoarelor noastre. Acest scor obligă România să câștige la cel puțin cinci goluri cu Muntenegru, pentru a se califica la Jocurile Olimpice. Meciul decisiv, România – Muntenegru, este astăzi la ora 17.00, în direct pe Prima TV. (Lead.ro)

9. Lira turcească ar putea scădea cu 15% luni, când se deschid piețele financiare, după ce președintele Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale înlocuindu-l cu un aliat politic. Este al patrulea guvernator înlocuit în ultimii doi ani. (TheGuardian)

10. Anul trecut, pentru prima oară, serviciile de streaming video au depășit, la nivel global, 1 miliard de abonați. Un raport oficial MPAA (Motion Picture Association) arată că, în 2020, numărul abonamentelor pe care serviciile de streaming video le însumează a ajuns la 1,1 miliarde. Pandemia și izolarea socială au contribuit la creșterea masivă a numărului de abonamente, care, comparativ cu 2019, a fost mai mare cu 26%. (Profit.ro)

Fotografia dimineții este de la protestul de ieri, din București. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Peste 200.000 de elevi nu au putut participa la cursurile online – Cronica dimineții
Ursula von der Leyen: Oamenii de știință, nu politicienii, sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva Covid-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău