Recensământ: România are o populație de până în 19 milioane de locuitori – Cronica dimineții

1. Primele date rezultate din recensământul general al populației relevă că România are o populație de până în 19 milioane de locuitori, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei. Potrivit INS, populația României recenzată la 31 iulie este de 18,15 milioane persoane, în condițiile în care a fost recenzată 95% din populația țării. La precedentul recensământ, cel din 2011, populatia stabilă a României era de 20,12 milioane persoane. (Profit.ro)

2. Fostul premier Adrian Năstase a declarat că pentru a se face cu adevărat economii la buget, este nevoie de reducerea cu 25% a numărului bugetarilor. „În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau vreo 800.000. Eu cred că o măsură prin care s-ar stabili o reducere cu 25% a bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget și o resursă suplimentară pentru zona privată, care chiar produce banii necesari”. (Antena3)

3. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova. Amnesty International „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el. (News.ro)

4. Lărgirea plajelor de pe litoral continuă. La Eforie Sud a început montarea echipamentelor pentru extinderea plajelor, care ar urma să aibă 100 de metri lățime, înainte de finalul anului. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Dinamo, retrogradată din primul eşalon în acest an, a început sezonul de Liga 2 Casa Pariurilor cu victorie, scor 1-0, în deplasare, în faţa echipeI Progresul Spartac, care a venit din liga a treia. Unicul gol a fost marcat de Borduşanu, în minutul 27. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

5. Americanii au consumat, în această vară, mai puțină benzină decât în plină pandemie, în vara lui 2020. Media consumului de combustibil pe ultimele patru săptămâni, perioada vacanțelor, când consumul este cel mai mare, a fost cu peste un milion de barili mai mică decât nivelul dinaintea pandemiei. (Bloomberg)

6. Pentagonul a amânat un test de rutină cu racheta balistică intercontinentală Minuteman III pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijing, în contextul desfăşurării de forţe a Chinei în cadrul manevrelor organizate în jurul Taiwanului. (Digi24)

7. Statele Unite au declarat variola maimuței o urgență de sănătate publică, a anunțat secretarul pentru Sănătate. Decizia a fost luată pentru a putea fi alocate fonduri și instrumente suplimentare care să ajute la combaterea bolii. Numărul cazurilor din SUA a depășit 6.600, miercuri, aproape toate cazurile fiind diagnosticate în rândul bărbaților care au făcut sex cu alți bărbați. (Reuters)

8. Premierul ungar Viktor Orban a făcut joi apel la conservatorii americani să „își unească forțele” în lupta împotriva „progresiștilor de stânga”, în timpul unei călătorii în Texas. (Hotnews)

Din Cronica de Divertisment: Singura premieră a săptămânii la cinema este filmul de acțiune “Bullet Train” (“Trenul asasinilor”) cu Brad Pitt în rolul principal și regizat de David Leitch. Acțiunea se petrece într-un tren de mare viteză de la Tokyo la Morioka la bordul căruia se află cinci asasini. Aceștia realizează rapid ca misiunea primită are ceva în comun cu misiunile celorlalți patru asasini.

9. Wanda Vázquez Garced, fosta guvernatoare Republicană a statului Puerto Rico, a fost arestată de FBI, fiind acuzată de corupție. Ea ar fi luat miță, pentru finanțarea campaniei electorale, de la un bancher și un fost agent FBI. De la începutul anului, 9 primari din Puerto Rico au fost arestați pentru corupție. (WashingtonPost)

10. Președintele sud coreean Yoon Suk Yeol nu și-a întrerupt vacanța pentru a se întâlni cu Nancy Pelosi, aflată într-o vizită oficială în Coreea de Sud. Președintele și șefa Democraților din Camera Reprezentanților SUA au avut o convorbire telefonică. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Telescopul spațial James Webb a transmis noi imagini cu galaxia Cartwheel, aflată la 500 milioane ani lumină. Cartwheel s-a format din ciocnirea altor două galaxii, în urmă cu mai multe milioane de ani. NASA, ESA, CSA, STScI:

Ți-ar mai putea plăcea
România își va crește bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor – Cronica dimineții
IKEA va deschide un nou magazin în România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău