918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie – Cronica serii

1. Deputatul USR PLUS Cristina Prună afirmă, vineri, că 918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie, cifra fiind ”alarmantă”. ”Este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească”, a transmis deputatul. (News.ro)

2. Doar persoanele vaccinate anti-COVID care se întorc în România din țări aflate în „zona roșie” nu intră în carantină, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Singurele excepții de la această regulă sunt copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ. (Hotnews)

3. Bugetul general consolidat a înregistrat, în al doilea trimestru al anului, un deficit în valoare de 19,17 mld. lei (1,68% din PIB), cu 10,74 mld. lei sub nivelul prognozat, se arată în Raportul privind execuţia bugetară în trimestrul II, transmis, vineri, de Executiv. De asemenea, încasările au fost peste nivelul estimat. (News.ro)

4. Sumele pe care România le va lua cu împrumut în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor reduce în următorii ani necesarul de emisiuni de eurobonduri pe piețele externe. Dobânda mult mai bună la care obține fonduri Comisia Europeană și pe care o va transfera ulterior României, va însemna costuri cu dobânzile mai mici cu circa 4 miliarde de euro față de situația în care Guvernul ar fi împrumutat direct acești bani de pe piețele externe. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft a lansat prima versiune beta de Windows 11, care ar trebui să fie semnificativ mai stabilă decât versiunile dev de până acum. Totuși, Microsoft recomandă instalarea versiunii beta doar utilizatorilor cu avansate cunoștințe tehnice. (Profit.ro)

5. Co-preşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, la Teleorman, că partidul pe care îl conduce nu va renunța la susținerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. De asemenea, liderul grupului europarlamentar Renew Europe și-a exprimat regretul față de faptul că UDMR susține un astfel de proiect, dar speră că îi va putea convinge în timp. (G4Media)

6. Luna august se preconizează a fi cea mai aglomerată din acest sezon estival în stațiunile aflate pe țărmul românesc al Mării Negre, până în jurul datei de 12 august majoritatea unităților de cazare fiind rezervate în totalitate. Potrivit rezervărilor făcute până în acest moment, gradul de ocupare a hotelurilor după jumătatea lunii august este, în medie, de aproximativ 70%, dar cifrele sunt în creștere. (Profit.ro)

7. Economia europeană şi-a reluat creşterea în primăvară, în urma progreselor vaccinării împotriva covid-19 şi unei ridicări treptate a restricţiilor sanitare, potrivit unor date publicate vineri de Eurostat, iar PIB-ul zonei euro a crescut cu 2% în al doilea trimestru faţă de primul, după două scăderi trimestriale consecutive. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: “Jungle Cruise” (“Croazieră în junglă”) este un film de aventuri cu Dwayne Johnson și Emily Blunt în rolurile principale care are astăzi premiera în cinematografele din România. Acțiunea se petrece la începutul anilor 1900, când căpitanul Frank (Johnson) pleacă împreună cu Lily Houghton (Blunt) și fratele acesteia pentru a găsi în junglă Arborele Vieții, despre care se crede că deține puteri vindecătoare. Echipa trebuie însă să lupte împotriva animalelor sălbatice și a unei expediții germane concurente.

8. Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 36,8%, în primul semestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai importante creșteri s-au înregistrat în zonele Sud-Muntenia şi Bucureşti – Ilfov. (Digi24)

9. Guvernul ungar a impus prin decret vaccinarea obligatorie anti-Covid-19 pentru personalul sanitar, inclusiv lucrătorii din sectorul de distribuţie a medicamentelor. Cei care nu se vaccinează cel puţin cu prima doză până la 1 septembrie ar putea fi concediați. (Hotnews)

10. Comunitatea Declic a depus, vineri, la DNA, plângere penală la adresa premierului Florin Cîţu şi a fostei sale consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern. ”Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu”, a afirmat avocatul Toni Decean, care a adăugat că ”singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară în istorie, bogății din SUA plătesc cel mai mic procent la taxe – Cronica serii
Aproape un copil din şase s-a simţit deprimat cu regularitate în timpul izolării impuse în Spania – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău