Peste 400.000 de persoane au votat deja la secţiile din afara ţării – Cronica dimineții
1. Peste 400.000 de persoane au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până duminică, la ora 7:00, ora la care se deschid secțiile de votare din țară. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi pe liste de corespondenţă, astfel că totalul este peste 404.000. În noiembrie, până la aceeaşi oră, votaseră 216.913 persoane, cărora li se adăugau 4.227 de votanţi prin corespondenţă, totalul fiind 221.140. (News.ro)
2. Serviciile secrete române au descoperit o amplă operațiune de ingerință rusă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, potrivit unei investigații a site-ului francez Mediapart. Peste 85.000 de atacuri cibernetice au fost lansate din 33 de țări, vizând infrastructura electorală. Conform sursei citate, SVR, serviciul secret extern al Rusiei, a coordonat atacurile. Obiectivul a fost promovarea unui candidat pro-rus în turul doi și obținerea a 30% din locurile în Parlament. Obiectivul a fost parțial atins după ce trei partide extremiste au câștigat 30+% din mandatele parlamentare în 2024. La președinție, inițial, candidatul susținut a fost Diana Șoșoacă, apoi rușii au trecut la Călin Georgescu. (G4Media)
3. Vicepreședintele Comisiei Electorale Federale din SUA a declarat sâmbătă seară că ambasadoarea Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec a ales să se pensioneze şi va pleca în calitate de ambasador din România. ”Nu a fost retrasă, nu este rechemată”, a explicat Trainor. (News.ro)
Din Cronica de Mediu: Amazon şi Nvidia au declarat, în fața unui grup de directori din industria petrolieră și a gazelor naturale, că iau în considerare toate opțiunile pentru a alimenta cu energie centrele de date pentru inteligența artificială (AI), inclusiv utilizarea combustibililor fosili precum gazele naturale. (News.ro)
4. Procentul românilor care lucrează în weekend a scăzut cu 10% între 2016 și 2023, conform datelor Eurostat. Dacă în 2016, peste 28% dintre angajații români lucrau de obicei în weekend, până în 2023 acest procent a scăzut la 18%. Mai prost ca noi stau lituanienii, polonezii și ungurii, cu procente cuprinse între 3 și 6,6%, media Uniunii Europene fiind de 22,4%. (Digi24)
5. Alegerile prezidențiale din 2025 au înregistrat recorduri de finanțare, conform Expert Forum, cu venituri declarate de 165 milioane lei și cheltuieli de 133 milioane lei (date AEP până pe 30 aprilie). Independenții Victor Ponta (33,9 mil lei) și Nicușor Dan (17,8 mil lei) au declarat cele mai mari contribuții personale. PSD a fost principalul finanțator al lui Crin Antonescu. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de Crin Antonescu, urmat de Victor Ponta și Nicușor Dan. (Hotnews)
6. James E. Trainor, șeful delegației SUA care se află în aceste zile la București pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale, a declarat că România nu este exclusă din programul Visa Waiver „doar că deocamdată nu se obține aprobare”. Trainor a spus că procesul nu va fi reluat de la zero, fără a oferi însă detalii clare legate de această procedură. (Digi24)
Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit o exo-planetă de tip Super-Pământ care orbitează steaua gazdă de la o distanță apropiată de distanța dintre Soare și Saturn. Exo-planetele de tip Super-Pământ sunt mai mari decât Pământul și mai mici dect Neptun, însă până acum nu au fost detectate la distanțe atât de mari de stelele gazdă. Descoperirea sugerează că acest tip de exoplanete ar putea fi chiar mai frecvente în Univers decât se credea până acum. (Harvard)
7. Warren Buffett a lansat sâmbătă critici la adresa politicii comerciale dure promovate de administraţia Trump, fără a-l menţiona direct pe preşedinte, afirmând că impunerea de tarife punitive la nivel global este ”o mare greşeală”. ”Comerţul nu ar trebui să fie o armă. Statele Unite au câştigat. Am devenit o ţară incredibil de importantă, pornind de la zero acum 250 de ani. Nu a mai existat ceva asemănător”, a declarat Buffett în cadrul adunării anuale a acţionarilor Berkshire Hathaway. (Profit.ro)
8. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va fi în măsură să garanteze „siguranţa” liderilor internaţionali care se vor afla la Moscova pe 9 mai pentru a marca 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Imediat, Rusia l-a acuzat pe Zelenski că ameninţă siguranţa evenimentului. (News.ro)
9. Un important imunolog, dr. Paul Offit, expert în boli infecțioase și imunologie și director al Centrului de Educație pentru Vaccinuri din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia, a avertizat asupra unei „lumi de după imunitatea de grup”, în contextul în care focarele de rujeolă afectează comunități cu rate scăzute de vaccinare în sud-vestul Statelor Unite, Mexic și Canada. Statele Unite se confruntă cu cel mai mare focar de rujeolă din ultimul sfert de secol. Centrat în vestul Texasului, focarul a provocat moartea a doi copii nevaccinați și a unui adult, extinzându-se și în statele vecine, inclusiv New Mexico și Oklahoma. (TheGuardian)
Din Cronica Sportivă: Peste un milion de persoane s-au înscris pentru maratonul de la Londra, din 2026. News.ro
10. Bloomberg publică un editorial despre alegerile din România care citează un tânăr de 35 de ani întors de la muncă, din Elveția: „Aceste alegeri au fost rezultatul a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Oamenii nu l-au iubit pe Georgescu pentru că era suveranist sau pentru ceva ce spunea el. L-au iubit pentru că era altcineva.” Duminică, alegătorii din România vor continua să caute acel „altcineva”, concluzionează Marc Champion, autorul materialului. (Bloomberg)
Fotografia dimineții este ceea ce a postat Donald Trump pe rețeaua lui socială: el în rol, de Papă: