La patru ani de când a fost lansat, Windows 11 a devenit cel mai folosit sistem de operare pentru desktop – Cronica de Tehnologie

1. Șeful diviziei de modele lingvistice de la Apple a plecat la Meta, după ce i-a fost oferit un pachet salarial care poate ajunge la mai multe zeci de milioane de dolari pe an. Deși Apple nu a excelat până acum la inteligența artificială, Ruoming Pang se duce la Meta cu experiență în dezvoltarea modelelor mici, care rulează local. (News.ro)

2. O companie britanică anunță că a reușit să producă tritiu – un combustibil esențial pentru fuziunea nucleară. Realizarea reprezintă o premieră și poate ajuta la depășirea unuia dintre cele mai importante obstacole în calea dezvoltării energiei din fuziune. (Interesting Engineering)

3. La patru ani de când a fost lansat, Windows 11 a devenit cel mai folosit sistem de operare pentru desktop. Acesta are acum o cotă de peste 50%, după ce a depășit Windows 10, a cărui cotă de piață a scăzut la 46%. (Windows Central)

4. Pe 5 iulie, Meituan a doborât recordul de livrări, depășind pragul de 120 de milioane într-o zi. Peste 100 de milioane dintre livrările acelei zile au vizat mâncarea. (SCMP)

5. Cel puțin 36 de startup-uri de tehnologie au devenit unicorni anul acesta, până acum. Majoritatea valorează între $1 miliard și $3 miliarde, cu excepția Thinking Machines, compania de AI fondată de Mira Murati, care valorează deja $10 miliarde. (TechCrunch)

6. OpenAI testează o nouă funcție de ChatGPT, numită Study together. Disponibilă unui număr limitat de utilizatori, aceasta ajută pas cu pas elevii și profesorii în procesul de învățare, oferind o ghidare interactivă și recapitulări pe bază de întrebări. (TestingCatalog)

7. Tesla și-a lansat noua stație de încărcare Oasis Supercharger. Promisă de Elon Musk de mai mulți ani, aceasta folosește exclusiv energie solară pentru cele 168 de standuri de încărcare, dintre care doar jumătate funcționează în prezent. (Electrek)

8. Orașul Hangzhou, unde funcționează companii precum Alibaba și DeepSeek, a devenit un fel de Silicon Valley al Chinei. Companiile de tehnologie sunt atrase aici de accesul la programatori tineri (care beneficiază de chirii mici) și reducerile de taxe. (NY Times)

9. Apple a redus nivelul de transparență al interfeței Liquid Glass în a treia versiune beta de iOS 26 dedicată dezvoltatorilor. Asta după ce, în primele versiuni, transparența era atât de mare în unele cazuri, încât butoanele meniurilor se suprapuneau într-un mod deranjant elementelor de dedesubt. (Profit.ro)

10. Jack Dorsey a lansat în beta o aplicație de comunicare numită Bitchat. Aceasta folosește rețele Bluetooth Mesh pentru comunicarea criptată pe arii restrânse în zonele sau perioadele în care conexiunile WiFi și de date nu sunt accesibile. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Planurile Amazon privind livrările cu drone sunt încă departe de o implementare pe scară largă – Cronica de Tehnologie
China are, de departe, cele mai multe brevete pentru tehnologii care pot înlocui bateriile pe litiu – Cronica de Tehnologie