Guvernul israelian a aprobat supravegherea telefonică a cetățenilor israelieni, în lupta împotriva răspândirii Covid-19 – Cronica Externă

Europa

1. Regele Felipe al Spaniei se distanțează de tatăl său, fostul rege Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în urma unor scandaluri de corupție, care au diminuat puternic credibilitatea monarhiei. Regele Felipe a anunțat tăierea alocației regale pentru tatăl său și renunțarea la succesiuneasa la moștenire. Anunțul vine după o știre care arăta că Regele Felipe este beneficiarul unui fond offshore creat de tatăl său. (AlJazeera)

Bonus : Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a scris pe Twitter nicio țară nu are capacitatea de a produce singură tot ce este necesar pacienților în lupta împotriva coronavirus și a încurajat statele europene coopereze în acest sens. (Euronews)

2. Comisia Europeană a propus restricții temporare pentru toate călătoriile non-esențiale, pentru o perioadă inițială de 3o zile, care poate fi prelungită dacă e necesar. Ursula von der Leyen a informat toți partenerii G7 privind această măsură privind restricția zborurilor către UE. (Link)

SUA

3. SUA a eșuat în a pune la dispoziție un sistem de testare necesar populației, a declarat în fața Camerei Deputaților Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase. (NBCNews)
4. Germania a confirmat administrația Donald Trump a oferit sume mari de bani pentru a obține accesul exclusiv la un vaccin anti-COVID19 dezvoltat de o firmă germană, CureVac, pentru a dezvolta vaccinul doar în SUA. (Politico)

Orientul Mijlociu

5. Președintele Israelului Reuven Rivlin s-a adresat astăzi Knessetului, spunând că israelienii suntepuizați” de politică, după un rând de trei alegeri și au nevoie de un guvern (TimesofIsrael). Benjamin Netanyahu a eșuat în a forma un guvern, ceea ce a determinat numirea adversarului său politic Benny Gantz să formeze un guvern care poată fi sprijinit de toate forțele politice și fie un ”guvern patriotic”. (ToI)

Bonus : Guvernul israelian nou instalat a aprobat supravegherea telefonică a cetățenilor israelieni, în lupta împotriva răspândirii Covid-19. (Link)

6. Arabia Saudită a arestat sute de oficiali guvernamentali, inclusive personal militar și de securitate, sub acuzații de corupție, mită și abuz în funcție. (AlJazeera)
7. Un lider religios iranian, Ayatollah-ul Hashem BathayiGolpayegani, în vârstă de 78 de ani, a murit la două zile după ce a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19. Iranul s-a străduit restrângă extinderea rapidă a virusului, fără succes, având în present 14.000 de oameni infectați și 853 morți, dintre care 129 decedați în ultimele 24 de ore. (Link)


Bonus: ISIS și-a somat luptătorii străini nu călătorească în Europa. ”Directivele sharia” emise de ISIS numesc Europa ”pământul epidemiei”. (FoxNews)

Africa

8. Sudan s-a oferit medieze conflictul care durează de câțiva ani dintre Egipt și Etiopia privind construcția barajului Renaissance, care este gata în proporție de 71%. Tensiunile au escaladat recent, întrucât Egiptul se teme că proiectul va reduce accesul său la Nil, principala sursă de apă pentru populația Egiptului, de peste 100 de milioane. Etiopia dorește folosească barajul hidraulic pentru a oferi electricitate celor peste 100 milioane de etiopieni. (Link)

Asia

9. Economia Chinei a fost devastată de pandemia Coronavirus în primele două luni ale anului, iar analiștii spun aceasta situație va continua. Colapsul activităților economice a afectat fiecare sector economic, într-un mod fără precedent până acum. (CNN)

Global

10. Identificarea și producerea vaccinului anti-COVID-19 va dura 18 luni și orice tentativă de a accelera acest proces poate fi ”foarte riscantă” a avertizat un fost evaluator de vaccinuri, Manfred Green. Acesta a spus înțelege presiunea publică pentru a se grăbi procedura de testare, însă un vaccin insuficient testat poate aveaefecte adverse”. (Link)

Bonus: Situația pe glob privind răspândirea COVID-19, cu actualizări live. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Critici dure la adresa Ministrulului Afacerilor Externe al UE după viziată la Moscova – Cronica Externă
Raport: Peste o treime din vânzările globale de arme dintre 2016 și 2020 au avut originea în SUA – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău