Rusia a oferit recompense unor militanți afiliați Talibanilor pentru uciderea forțelor coaliției din Afghanistan – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Poloniei Andrzej Duda a câștigat prima rundă a alegerilor prezidențiale și îl va confrunta în a doua rundă pe primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, pe data de 12 iulie 2020. (Politico)

2. Oficialii europeni au agreat să accepte călători din peste douăzeci de țări, dar nu din SUA și Rusia, când UE își va redeschide granițele miercuri, întrucât riscul de răspândire a coronavirus este prea ridicat, din cauza lipsei măsurilor adecvate din aceste state. Lista țărilor din care sunt acceptați călători este în procesul de aprobare de către statele membre. (NYTimes)

Rusia

3. Rusia a oferit recompense unor militanți afiliați Talibanilor pentru uciderea forțelor coaliției din Afghanistan, inclusive trupe SUA, conform unor rapoarte media care citează oficiali americani. Mai mulți membri ai forțelor SUA ar fi fost uciși în acest fel. (NYTimes)

SUA

4. Curtea Supremă a SUA a anulat o lege din Louisiana care reglementa clinicile pentru avort, prin impunerea unor restricții asupra doctorilor care fac avorturi, ceea ce reafirmă angajamentul pentru dreptul la avort, în pofida unor judecători conservatori care se opun. Este primul caz important pe tema avorturilor din mandatul lui Donald Trump. Decizia Curții este consistentă cu una similară în cazul unei legi identice din statul Texas, de acum patru ani și cu decizia istorică din cazul Roe v Wade din 1973 care consfințește dreptul la avort.  (AlJazeera)

5. Statul Mississippi va avea un nou steag, după ce deputații au votat retragerea actualului model, care arată o emblemă a Confederației, în contextul mișcărilor naționale de confruntare a rasismului sistemic. Mississippi era ultimul stat cu un drapel care avea un simbol al Confederației. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

6. Un judecator libanez a decis ca media să înceteze să ia interviuri ambasadorului SUA în Liban, după ce aceasta a criticat Hezbollah, grup care are poziții politice în Liban, dar este considerat terorist de către SUA. Ambasadoarea SUA Dorothy Shea a acuzat Hezbollah că blochează reformele economice și sifonează fondurile guvernamentale pe fondul crizei economice cu care se confruntă Libanul. (WashingtonPost)

7. Iran a emis un mandat de arestare pentru deținerea președintelui american Donald Trump și a altora, despre care afirmă că ar fi ordonat și condus atacul cu dronă care l-a ucis pe generalul Iranian Soleimani, în Bagdad, în luna ianuarie 2020. Iran a socilitat ajutorul Interpolului. (AlJazeera)

Asia

8. China a anunțat că va impune restricții de vize pentru oficialii americani care s-au comportat jignitor ăn privința Hong Kong, după ce secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a anunțat vineri restricții de vize pentru oficialii chinezi care subminează autonomia Hong Kong. (Link)

Africa

9. Comandantul rebel Khalifa Haftar mobilizează mii de mercenari străini pentru pregătirea bătăliei pentru orașul Sirte din Libia. Reprezentantul ONUL în Libia a solicitat SUA și UE să impună sancțiuni tuturor celor care sprijină grupurile armate libiene. (AlJazeera)

Bonus: Egipt, Etiopia și Sudan s-au apropiat de finalizarea acordului asupra barajului etiopian construit pe râul Nil, care a făcut obiectul disputei dintre cele trei țări timp de un deceniu. (Link)

America Latină

10. Două decenii de muncă în scopul reducerii sărăciei în America Latină ar putea fi pierdute din cauza pandemiei coronavirus, a declarat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiune. Fondul Monetar Internațional a estimat că pandemia va lovi economiile din țările latino-americane cel mai grav. (FT)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden a acuzat Departamentul Apărării al SUA de ”iresponsabilitate” – Cronica Externă
Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Europa l-a depășit pe din China – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău