Comerțul global va scădea cu până la o treime în acest an, din cauza pandemiei – Cronica Externă

Europa

1. Austria preferă să aibă un dialog cu Ungaria, a declarat ministrul austriac pentru UE, Karoline Edtstadler. O declarație comună semnată de 16 state europene denunță măsurile luate de Viktor Orban pentru extinderea puterilor sale, în criza de urgență declanșată de pandemia COVID-19. Austria a refuzat să participe. (Euractiv)

2. Economiștii de top ai Germania arată într-o conferință de presă că economia va intra într-o recensiune moderată, în primul trimestru cu 1.9%, iar în al doilea cu 9.8%. Scăderea anuală pentru 2020 este estimată la 4.2%, însă experții Consiliul German al Experților Economici se așteaptă la o creștere în 2021, care va începe încă de la finalul anului 2020 și nu va mai fi nevoie de vreun stimul financiar. (Euractiv)

3. Italia și-a închis porturile și a declarat că nu mai poate primi migranți, din cauza riscurilor de contaminare cu noul coronavirus. Decizia a fost luat marți seara, după ce un vas al unei organizații neguvernamentale germane Sea-Eye a salvat 150 de oameni care veneau dinspre coasta libiană. Starea de urgență națională în Italia este stabilită până pe data de 31 iulie, dar poate fi prelungită. În primele două luni ale anului fluxul de migranți către Italia dinspre Africa a crescut semnificativ. (Reuters)

4. Președintele Consiliului European de Cercetare (ERC), profesorul Mauro Ferrari a demisionat ca urmare a reacției Uniunii Europene la criza pandemiei. El preluase acest post în ianuarie pentru o durată de patru ani, dar a demisionat fiind ”extrem de dezamăgit de răspunsul european la COVID-19”. (Independent)

Bonus: Cancelarul german Angela Merkel a avut convorbiri telefonice cu președintele Chinei Xi Jinping, în urma cărora Germania a obținut acces direct la o fabrică de producție a echipamentelor necesare spitalelor, iar un transport aerian direct va fi facilitat între cele două țări. (Link)

SUA

5. Candidatul democrat Bernie Sanders și-a suspendat campania prezidențială, ceea ce îl transformă pe Joe Biden în posibilul candidat al democraților americani. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Israel a semnat un contact cu China pentru livrarea unor teste pentru coronavirus, în sumă de $25 milioane. Israel dorește să instaleze echipamente de testare în șase laboratoare pentru a putea testa 10.000 persoane pe zi.  (TimesofIsrael)

Asia

7. China îl anchetează pe un vehement critic al regimului chinez, Ren Zhiqiang, pentru ”violări serioase ale legii și disciplinei”. Ren este membru al Partidului Chinez și un fost manager de top al companiei controlate de stat Huayuan Real Estate Group. Acesta a criticat modul în care autoritățile chineze au reacționat la criza declanșată de noul coronavirus. (Link)

Africa

8. Germania a aprobat livrarea unui submarin ThyssenKrupp Marine Systems către Egipt, al patrulea. Contractul pentru livrarea primelor două submarine a fost semnat în 2011, fiind reînoit la cererea Egiptului în 2015 pentru livrarea a încă două submarine, din ultima generație de tip 209.  (Link)

America Latină

9. O instanță superioară din Ecuador l-a condamnat marți pe fostul președinte Rafael Correa la opt ani închisoare pentru fapte de corupție. Socialistul Rafael Correa a condus Ecuador din 2007 până în 2017. Fostul președinte, împreună cu alți 20 de oameni, au acceptat mită în sumă de $8 milioane pentru acordarea unor contracte publice. Correa a părăsit Ecuadorul acum trei ani. (NYTimes)

Global

10. Comerțul global va scădea cu până la o treime în acest an, din cauza pandemiei, a avertizat Organizația Mondială a Comerțului, în ceea ce a numit ”cea mai profundă recesiune a timpurilor noastre”. Recesiunea va afecta toate sectoarele economiei și fiecare regiune a globului. OMC a prezentat două scenarii, unul pesimist, altul optimist, într-o conferință de presă virtuală care a avut loc astăzi în Geneva. Volumul schimburilor comerciale va scădea cu 13% în acest an (scenariul optimist) sau cu 32% sau mai mult, în scenariul pesimist. Activarea oricărui scenariu depinde de politicile corecte, care să permite revenirea rapidă a comerțului internațional. America de Nord și Asia vor fi principalele zone afectate de această scădere. (AFP)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de externe iranian a solicitat Statelor Unite să ​”oprească violența” împotriva propriilor cetățeni – Cronica Externă
Trump despre războiul pe prețul petrolului dintre Rusia și Arabia Saudită: “Cele două state și-au pierdut mințile” – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău