Posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord commercial devine din ce în ce mai posibilă – Cronica Externă

Europa

1. Un oficial european de top a declarat că posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord commercial devine din ce în ce mai posibilă. Vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic l-a criticat pe premierul britanic Boris Johnson pentru că a forțat o legislație care ar putea schimba prevederi anterioare ale acordului Brexit. (AP)

Rusia

2. Alexei Navalnîi, criticul Kremlinului, a declarat că este convins că serviciile de informații ruse l-au otrăvit cu Noviciok, întrucât autoritățile îl percep ca fiind o amenințare pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Germania, Franța și alte țări au cerut explicații Rusiei, însă Kremlinul respinge orice sugestie că Putin sau autoritățile ruse au fost responsabile pentru otrăvirea lui Navalnîi. (AlJazeera)

SUA

3. Negociatorii ruși și americani au făcut progrese către un potențial acord nuclear, în timpul discuțiilor din Helsinki, luni, a declarat pentru Wall Street Journal un oficial superior al administrației Trump. Acordul i-ar furniza lui Donald Trump o victorie diplomatică înainte de alegerile prezidențiale și ar îngheța arsenalele nucleare ale ambelor țări, cu discutarea unui tratat mult mai detaliat pentru a fi negociat anul următor. (WSJ)

Bonus: Pandemia forțează milioane de femei americane să își piardă locurile de muncă, din cauza exacerbării inegalităților de gen care forțează mamele să facă ”schimburi duble” de muncă și îngrijire a copiilor. (Link) 

Orientul Mijlociu

4. Miniștrii de externe ai Israelului și Emiratelor Arabe Unite s-au întâlnit astăzi în Berlin pentru a construi pe noul acord dintre cele două țări pentru normalizarea relațiilor bilaterale. Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat că acordul este totodată o oportunitate pentru reluarea dialogului dintre israelieni și palestinieni. (Haaretz)

5. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut puterilor globale să oprească furnizarea de arme către facțiunile guvernamentale rivale din Libia și să lucreze mai degrabă la încetarea pe termen lung a atacurilor, avertizând că viitorul țării este ”în joc”. (AlJazeera)

Asia

6. Oficialii electorali din Kirghistan au anulat rezultatele alegerilor parlamentare organizate în weekend, după o noapte de haos și violență, în care protestatarii au preluat clădirile guvernului. O persoană a murit și alte sute au fost rănite. (Link)

7. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat cu privire la ”activitatea malignă” chineză, la întâlnirea cu omologii săi din Australia, India și Japonia, care formează așa-numitul forum Quad, în Tokyo. Toate cele patru țări au tensiuni cu China. (Link)

Africa

8. Peste o sută de jihadiști presupuși sau condamnați au fost eliberați într-un schimb de prizonieri pentru eliberarea fostului lider al opoziției din Mali și candidat prezidențial Soumaila Cisse și a fostei lucrătoare umanitare Sophie Petronin, au declarat oficiali anonimi pentru AFP. (France24)

America Latină

9. Caravana cu câteva mii de migranți din Honduras, în drum către SUA, a fost destructurată, după ce autoritățile din Guatemala i-au întors din drum. Mexico a trimis de asemenea forțe de ordine la granițele sale pentru blocarea caravanei. (WSJ)

Global

10. Aproximativ 10 procente din populația globului, mult mai mult decât numerele oficiale, ar fi putut fi infectată cu noul coronavirus, a spus Mike Ryan, directorul operațiunilor de urgență ale Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta a avertizat că ”vasta majoritate a lumii rămâne sub risc”. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden: Vladimir Putin este ”un criminal” – Cronica Externă
Fostul premier italian Matteo Renzi și-a retras partidul Italia Viva din coaliția de guvernare – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău