Tudor Ulianovschi, fostul ministru de Externe al Moldovei, nominalizat pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului – Cronica Externă

Europa

1. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că pandemia a expus limitele populismului ”care neagă faptele, într-un discurs în fața Parlamentului European. Ea a cerut totodată UE să ”nu irosească timpul” în privința aprobării masivului plan de recuperare economică. (WashingtonPost)

2. Ministrul de finanțe britanic Rishi Sunak a prezentat un plan de cheltuire a $37,9 miliarde pentru a stimula economia, însă mulți consideră că planul nu are suficiente măsuri pentru a preveni șomajul în masă. (TheGuardian)

Rusia

3. Consiliul de Securitate al ONU a respins o propunere a Rusiei de a limita ajutorul către Siria din partea Turciei la doar o singură trecere de frontieră, după ce SUA a solicitat membrilor Consiliului să voteze împotrivă. Autorizația actuală pentru ajutor privește două treceri de frontieră și se va încheia azi, dar probabil va fi prelungită încă șase luni. (Reuters)

SUA

4. Administrația Trump a propus noi reguli care pot preveni migranții să solicite azil în SUA, dacă vin dinspre sau prin țări care se confruntă cu răspândire mare a bolilor contagioase, cum este COVID-19. Această devizie va bloca efectiv toți solicitanții de azil în SUA la granița de sud. (WSJ)

Orientul Mijlociu

5. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat că interferențele străine în războiul din Libia a atins ”cote fără precedent” și a cerut jucătorilor cheie din conflict și celor care îi susțin să deblocheze impasul politic și să cadă de acord asupra încetării conflictului și deschiderea discuțiilor despre pace. (AP)

6. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat că SUA și forțele sale aliate au capturat un vas cu arme iraniene destinate rebelilor Huti din Yemen. SUA încearcă să impună în ONU un nou embargo asupra armelor Iranului. (Reuters)

Asia

7. Relația dintre China și SUA este în fața celei mai serioase provocări din ultimele patru decenii, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi și a cerut o reconciliere între cele două țări. (Link)

Global

8. Australia a decis suspendarea tratatului său de extrădare cu Hong Kong-ul și plănuiește să ofere celor zece mii de studenți din Hong Kong sau aflați cu vize temporare în Australia, o modalitate de a obține rezidența, ca răspuns la impunerea legii privind noua securitate națională de către China. (Link)

9. Opt candidați au fost nominalizați pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului, după ce etapa de propunei s-a încheiat ieri. Viitorul director al OMC va trebui să fie capabil să scoată organizația din cea mai profundă criză din istoria sa. Tudor Ulianovschi, fostul ministru de Externe al Moldovei, se află pe lista. În cursă se află și trei femei, dintre care două sunt din Africa.  (Bloomberg)

10. Piețele financiare au scăzut din nou joi pe Wall Street, după ce un raport a sugerat că vor continua reducerile de personal și de job-uri. Prețul aurului este aproape de cel mai ridicat nivel din 2011, un semn al precauțiilor din piața financiară. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Italienii care și-au pierdut afacerile își vând micile companii către mafia siciliană care le preia în scopul spălării banilor – Cronica Externă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a admis că redeschiderea economiei a fost prematură – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău