Sondaj: Germania este evaluată ca prima putere globală – Cronica Externă

Europa

1. Într-un sondaj recent efectuat în peste 100 de țări, Germania este evaluată ca prima putere globală, pentru al treilea an consecutiv. Pe locurile următoare se clasează SUA, China și Rusia. (Euronews)

2. Un acord de încetare a focului între forțele ucrainene și rebelii pro-Rusia din zona de conflict situată în estul Ucrainei a intrat în vigoare astăzi, după șase ani de conflict. (DW)

Bonus: O pisică a fost testată pozitivă cu coronavirus în Anglia. (Reuters)

Rusia

3. Putin a anunțat că Rusia va înarma forțele sale maritime cu arme nucleare hipersonice și drone nucleare subacvatice, care sunt greu de urmărit și prins. (Reuters)

SUA

4. Oficialii chinezi au preluat controlul asupra consulatului SUA din Chengdu astăzi, punând capăt unei prezențe americane în oraș de 35 de ani. (Link). Ministrul de externe chinez a numit închiderea consulatului ”un răspuns legitim și necesar” la închiderea consulatului Chinei din Houston, Texas, din cauza unor îngrijorări legate de spionaj și alte activități ilegale. (TheGuardian). Tensiunile crescute dintre cele două puteri globale au ridicat temeri că legăturile diplomatice sunt într-un punct fără întoarcere. (NYTimes)

Bonus: Republicanii din Senatul SUA sunt așteptați să dezvăluie un set de propuneri pentru finanțarea unui fond de ajutorare coronavirus de $1000 de miliarde de dolari, inclusiv cu stimuli financiari, redeschiderea școlilor și mai multe teste pentru Covid-19. Democrații au respins deja propunerea ca fiind insuficientă. (Bloomberg)

Orientul Mijlociu

5. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Liban și Siria vor fi ținute responsabile pentru atacurile asupra Israelului din interiorul granițelor sale (TimesofIsrael). Ministrul apărării, Benny Gantz a avertizat de asemenea grupul militant libanez Hezbollah, sprijinit de Iran, să nu reacționeze la un atac aerian care a avut loc pe 20 iulie, în care unul dintre luptătorii săi a murit. „Israel este pregătit să ia măsuri drastice împotrica ”oricui ne testează”. (Link)

6. Guvernul elvețian a anunțat încheierea primei sale tranzacții sub Acordul Comercial Umanitar Elvețian, un mecanism de livrare a alimentelor și medicamentelor către Iran, fără a viola sancțiunile SUA. Mai multe transporturi urmează, a declarat un oficial elvețian. (Reuters)

Asia

7. India are cea mai rapidă rată de extindere a epidemiei coronavirus din lume, cu cazuri în creștere cu 20% comparativ cu săptămâna trecută. Doar Brazilia și SUA au raportat mai multe cazuri. India are una dintre cele mai mici rate de testare din lume. (Link)

Africa

8. Într-un atac asupra comunității Masalit, din Vestul Darfur, Sudan, cinci sute de bărbați înarmați au ucis peste șaizeci de oameni și au rănit alți șaizeci, conform Națiunilor Unite. Incidentul a declanșat proteste în masă, iar premierul Abdalla Hamdok a acceptat să trimită armata și forțe de poliție pentru a controla regiunea dominată de conflicte. (Link)

America Latină

9. Milioane de animale sunt traficate anual din Brazilia, din cauza lipsei datelor care determină impunitatea infractorilor, conform unui raport al organizației nonprofit Freeland Brasil. Comerțul cu animale sălbatice ridică ”riscuri pandemice serioase” avertizează raportul. (TheGuardian)

Global

10. Dolarul american a scăzut aproape de pragul minim, din cauza crizei coronavirus, în timp ce moneda euro a crescut. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
A început procesul liderului naționalist italian Matteo Salvini care riscă 15 de ani închisoare pentru abuz de putere – Cronica Externă
Prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman vrea să devină rege anul acesta – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău