Prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman vrea să devină rege anul acesta – Cronica Externă

Europa

1. Presedintele Turciei, Recep Erdogan nu a reușit să obțină un nou acord cu liderii europeni privind refugiații, după întâlnirile din Bruxelles de ieri, 9 martie. Tensiunile dintre europeni și Erdogan au fost vizibile când liderul turc a refuzat o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Liderii europeni consideră că acordul din 2016, prin care Turcia a agreat să blocheze migranții și refugiații pe teritoriul său, în schimbul unui ajutor financiar de miliarde de euro, rămâne valabil. Neîncrederea față de Erdogan vine în contextul nerespectării acordului de către liderul turc, la finalul lunii februarie, când a deschis taberele de refugiați cu informații false privind primirea lor în Grecia, ceea ce a generat conflicte între cele gărzile de frontieră ale celor două țări și între poliția de frontieră greacă și refugiați. (France24)

Bonus: Mii migranți și refugiați sunt blocați în zona tampon dintre Grecia și Turcia. Cum arată o zi din viața lor, a documentat un jurnalist francez pentru France24. (Link)

Rusia

2. Vladimir Putin și-a susținut astăzi amendamentele de modificare a Constituției în Duma, ceea ce îi va permite continuarea mandatului prezidențial și după 2024. Kremlinul controlează Duma, de aceea amendamentele propuse au fost votate cu 382 de voturi pentru, 0 împotrivă și 44 de abțineri. Un vot național asupra amendamentelor propuse de Putin este stabilit pentru 22 aprilie. Printre amendamente se află și stabilirea uniunii dintre un bărbat și o femeie ca unica formă acceptată de familie, iar credința în Dumnezeu va fi prinsă în Constituție. (Link)

SUA

3. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că negocierile pentru finalizarea eforturilor intensive de pace vor continua în Afganistan și a salutat anunțul privind eliberarea unor prizonieri talibani printr-un decret emis astăzi, pentru a putea genera negocierile intra-afgane. (Link)

Bonus: Fostul președinte afgan Hamid Karzai a declarat că situația actuală din Afghanistan este ”îngrijorătoare” și reprezintă politicile americane care sunt ”insultătoare” și ”divizive” față de poporul afgan. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Curtea districtuală din Ierusalim a respins astăzi cererea avocaților lui Benjamin Netanyahu de a amâna începerea procesului în care este acuzat de corupție, conflict de interese și fraudă, care are primul termen pe 17 martie. Ei au motivat cererea pretinzând că nu au primit toate înscrisurile relevante din dosar și rechizitoriul procurorilor. (Link)

5. Iran a decis eliberarea temporară a 70.000 de deținuți din închisori pentru a evita răspândirea COVID-n19. Iran se confruntă cu cea mai gravă criză, după China, cu peste 595 de noi cazuri raportate și 43 de morți în ultimele 24 de ore. Numărul total de oameni infectați cu COVID-n19 se ridică la 7.161 și 237 morți. (Reuters)

6. Un alt membru al consiliului care decide succesiunea la tronul Arabiei Saudite a fost arestat duminică, ca urmare a unor acțiuni de eliminare a tuturor prinților competitor la tron de către prințul moștenitor Mohamed bin Salman. Aceasta a arestat, începând de vineri, mai mulți membri ai casei regale saudite și rude ale acestora, în linia succesiunii. Ultimul arestat este prințul Mohamed bin Saad al Saud, fiul lui Saad bin Abdulaziz, fratele Regelui Salman, în total fiind déjà 20 de membri ai casei regale în detenție. (Link)

Bonus: Prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman, cunoscut ca MBS, intenționează să devină rege înainte de summit-ul G20 din Riad, stabilit în noiembrie 2020. El nu dorește să aștepte ca tatăl său, Regele Salman să moară, ci să îi ofere legitimitatea necesară de a prelua tronul în timpul vieții sale. (Link)

Africa

7. Comandantul forțelor libiene anti-guvernamentale, Khalifa Haftar, i-a promis președintelui francez Emanuel Macron că va semna un acord de încetare a focului, dacă și milițiile sprijinite de guvernul libian recunoscut internațional îl vor respecta. Violențele au crescut în Libia, cu forțe combatante în vest și est pregătite pentru un lung conflict, alimentate de armament străin. Facțiunile din est au închis porturile care exportau petrol, iar forțele rivale amenință cu dividendele provenite din rezervele de petrol libiene. ONU a anunțat că mai multe state au violat embargoul pe armament, menționând Emiratele Arabe Unite, Egipt și Turcia, care furnizează arme către milițiile celor două facțiuni rivale. (Reuters)

Bonus: Egipt a lansat un nou comando maritim care să coopereze cu militanții libieni pentru a bloca navele turce care sprijină guvernul recunoscut internațional din Tripoli. Egipt a antrenat un număr de luptători libieni loiali generalului Khalifa Haftar pentru operațiuni militarea împotriva navelor Turciei de pe coasta libaneză. (Link)

Asia

8. Armata Yemen-ului a reușit să preia controlul mai multor orașe din nord controlate de rebelii Huti sprijiniți de Iran. Forțele yemenite, sprijinite de avioane saudite, au anunțat pe Twitter că au reluat zonele strategice din districtul Khub Walsha. Luptele din ultimele două zile au ucis 35 de luptători din ambele forțe armate. (AP)

Global

9. Un adolescent de 17 ani din Seattle, Avi Schiffmann, a creat un website care se updatează automat din 10 în 10 minute cu evoluția Covid -n19 pe glob. Website-ul ncov2019.live a fost vizitate de peste 12 milioane de oameni de la lansarea sa la finalul lunii decembrie. Avi Schiffmann primește pe zi peste 1000 de mesaje, inclusiv de la oameni de știință și mass media. El plănuiește să actualizeze plaforma cu statistici regionale, grafice care să compare COVID-n19 cu alte pandemii globale din istoria omenirii, un tracker al dezvoltării vaccinului anti-COVID 19 și o traducere a website-ului în 30 de limbi. (TimesofIsrael)

10. Un expert israelian consideră că este mai realist să ne așteptăm că pandemia declanșată de Covid-n19 nu va dispărea până în vară. Sunt posibile trei scenarii, primul ar fi că măsurile de carantină vor restrânge extinderea virusului, al doilea că astfel va fi oprită o criză globală, iar al treilea că virusul va putea fi oprit doar printr-un vaccin. Expertul a precizat că omenirea este obișnuită cu gripa și virusurile gripale de 100 de ani, avem deja anticorpi și imunitate, însă Covid-n19 este diferit, iar măsurile trebuie să fie extreme. Benjamian Netanyahu a instituit stare de carantină extinsă în Israel, inclusiv pentru turiști și soldații israelieni întorși din zone cu risc. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Comisarul pentru sănătate al UE: Vom lua ”orice acțiune necesară pentru a ne proteja cetățenii”, inclusiv restrângerea exporturilor de vaccinuri – Cronica Externă
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău