Temperatura medie a României a crescut cu 2,4 grade în ultimii 60 de ani – Cronica de Mediu

1. Temperatura medie a României a crescut cu 2,4 grade în ultimii 60 de ani, conform datelor obținute de Mindcraft Stories de la Agenția Națională de Meteorologie. Localitățile în care temperatura a crescut cel mai mult în ultimii 60 de ani sunt Bistrița, unde temperatura a crescut cu 3,47°C, și Slobozia, unde temperatura a crescut cu 3,08°C. La polul opus, cea mai mică creștere a temperaturii înregistrată a fost făcută de stația meteorologică din București – Băneasa, unde temperatura a crescut 1,53°C în ultimii 60 de ani. În schimb, stația din București – Filaret a înregistrat o creștere a temperaturii apropiată de media țării, de 2,37°C. (Mindcraftstories.ro)

2. Un lac din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există, conform informațiilor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. (G4Media)

3. Planeta a pierdut în ultimele două decenii aproape 100 de milioane de hectare de păduri, marcând un declin constant, deşi într-un ritm mai lent decât înainte şi cu tendinţe diferite de la un continent la altul. Datele apar într-un studiu publicat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. (Agerpres.ro)

4. Cercetătorii coreeni au creat o vopsea care funcționează la fel ca panourile fotovoltaice. Această inovație ar putea oferi o sursă de energie continuă la un preț scăzut. Dacă un material fotovoltaic este realizat sub formă de vopsea, ce poate fi aplicată pe orice suprafață (exteriorul unei clădiri sau al unei mașini, de exemplu), este asigurată independență energetică la un cost redus. (Techxplore.com)

5. Banchiza arctică, scădere record în această vară / „Ne îndreptăm către un Ocean Arctic fără gheață sezonieră”. Banchiza din Arctica s-a topit în vara anului 2020 cel mai mult după cea înregistrată, după 2012, o manifestare suplimentară a încălzirii climatice continue, conform observațiilor prin satelit anunțate luni de Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din Statele Unite, citează AFP. (Hotnews)

6. Nou record al crizei climatice – vara 2020, cea mai caldăvară din istorie, în emisfera nordică. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA, lunile iunie, iulie și august 2020 au înregistrat, în emisfera nordică, temperaturi cu 1,17 grade Celsius peste media secolului XX, depășindu-se astfel recordurile verilor 2016 și 2019. În plus, potrivit statisticilor, anul 2020 urmează să devină, pe de-a-ntregul, unul dintre cei mai calzi ani din istorie, potrivit NOAA. (Ziare)

7. În numai 48 de ore, unele regiuni din statul american Colorado au trecut de la caniculă la ninsoare. Au fost înregistrate 40 de grade Celsius în 6 septembrie, iar doar 48 de ore mai târziu stratul de zăpadă măsura și 30 de centimetri pe alocuri. (Cronica Diminetii)

8. Câți oameni vor migra datorită creșterii nivelului mării? Știrile din 2011 alarmau opinia publică comunicând că peste 187 de milioane de oameni îți vor pierde locuințele și se vor reloca datorită creșterii nivelului mării cu 2 metri până în 2100. Aproape un deceniu mai târziu, unele dintre cele mai recente estimări sugerează că până la 630 de milioane de oameni se vor reloca până la sfârșitul secolului. (theconversation.com)

9. Din 630 de milioane de relocări estimate, 230 de milioane de relocări au drept cauză directă topirea straturilor de gheață polare. Potrivit unui studiu recent realizat de oameni de știință din 13 țări, topirea straturilor de gheață din Groenlanda și Antarctica, în combinație cu dispariția ghețarilor, ar putea duce la o creștere a nivelului mării cu un metru. (Rfi.fr)

10. Care sunt cele 12 argumente pe care le folosesc cei care neagă că schimbările climatice sunt reale și se întâmplă? Deși numărul contestatarilor scade de la an la an, există încă comunități vocale care neagă schimbările climatice. Potrivit noilor cercetări de la Universitatea din Cardiff, negarea și-a schimbat de fapt forma, în ceva ce ei numesc „discursuri ale amânării”. Aceste 12 argumente, favorizate de politicieni și personalități din industrie, sunt o modalitate mai subtilă de a minimiza nevoia de acțiune asupra schimbărilor climatice decât negarea totală, dar nu mai puțin corozivă pentru eforturile de atenuare a efectelor nocive ale climatului. Le descoperiți pe toate în sursă: vice.com

Poza săptămânii: incendii simultane în derulare:

Ți-ar mai putea plăcea
Ikea a cumpărat o pădure întreagă pentru a o salva de la distrugere – Cronica de Mediu
Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău