Mai multe țări au interzis călătoriile dinspre Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Mai multe țări au interzis călătoriile dinspre Marea Britanie, din cauza îngrijorării cu privire la mai multe infectări cu o nouă tulpină de coronavirus. Nu există încă dovezi că noua tulpină, prima detectată în septembrie, este mai ucigașă sau mai rezistentă la vaccin, inclusiv la cel dezvoltat de Pfizer și BioNTech, aprobat de Uniunea Europeană astăzi. (AP). Franța a impus un blocaj de patruzeci și opt de ore asupra tuturor vizitatorilor și camioanelor din Marea Britanie, blocând una dintre cele mai importante artere comerciale dintre Marea Britanie și Europa continentală. Există preocupări legate și de aprovizionarea cu alimente. Canada, Germania, India și Rusia au suspendat de asemenea zborurile pentru vizitatorii britanici. Premierul Boris Johnson va prezida o întâlnire de urgență astăzi, concentrată pe comerț, iar Uniunea Europeană se va întâlni de asemenea pentru a se coordona cu o reacție. (Reuters)

2. Mai mult de 150 de oameni, care au cerut demisia președintelui bielorus Alexander Lukashenko, au fost arestați ieri. Aproape treizeci de mii oameni au fost închiși de când Lukashenko a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale din luna august, despre care liderii opoziției și observatorii internaționali au spus că au fost fraudate. (Link)

SUA

3. După luni de negocieri, liderii Senatului SUA au ajuns la un acord de aproximativ $900 miliarde pentru pachetul de ajutorare COVID-19, care include stimuli pentru milioane de americani, extinderea ajutoarelor de șomaj și programe de ajutorare a micilor afaceri. Camera Reprezentanților și Senatul sunt așteptate să aprobe pachetul astăzi, iar președintele Donald J. Trump a promis că îl va semna. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Aproximativ zece mii de lucrători din sănătate și premierul Israelului Benjamin Netanyahu au primit ieri vaccinul COVID-19, anunțând începerea campaniei de vaccinare. Peste 17.000 de oameni s-au programat pentru vaccinare, ceea ce a copleșit centrele de asistență. (Haaretz)

5. Zeci de telefoane mobile ale jurnaliștilor Al Jazeera au fost atacate cibernetic în acest an, conform unui raport al Citizen Lab din Universitatea Toronto. Organizația a afirmat că operatori din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au folosit software dezvoltat de o companie israeliană pentru a pătrunde în cel puțin treizeci telefoane ale personalului Al Jazeera. (AlJazeera)

Asia

6. Portavionul chinez Shandong a navigat prin Strâmtoarea Taiwan ieri, la o zi după ce nave de război americane au navigat prin aceslasi loc. Shandong se îndrepta către sudul Mării Chinei, ape teritoriale disputate, pentru exerciții militare. Beijing protestează în mod regulat față de tranzitarea navelor SUA atât de aproape de Taiwan, o insulă guvernată independent, pe care China o percepe ca parte din teritoriul său. (Link)

Bonus : Guvernul premierului japonez Yoshihide Suga a aprobat un buget enorm pentru apărare în 2021, totalizând $51.6 miliarde, o creștere cu 0.5% comparativ cu anul 2020. Bugetul include finanțare pentru rachete de luptă, necesare pentru a contracara amenințările dinspre China. (Link)

7. Camera inferioară a Parlamentului nepalez a fost dizolvată, la cererea premierului K.P. Sharma Oli, ceea ce obligă Nepal să organizeze alegeri în luna aprilie sau mai, cu peste un an mai devreme. Oli a dorit să evite un vot de neîncredere împotriva sa. Dizolvarea va fi atacată la Curtea Supremă a țării. (Link)

8. Fermierii indieni au început o grevă a foamei de douăzeci și patru de ore astăzi, în continuarea cererii lor de anulare a legilor de reformă a agriculturii aprobate în noiembrie. Guvernul a inițiat discuții cu protestatarii, dar nu a obținut niciun acord. (Link)

Africa

9. Autoritățile nigeriene au stopat tentativa de răpire a optzeci și patru de studenți sâmbătă în statul Katsina, unde peste trei sute de școlari au fost răpiți recent luna aceasta. (Link)

America Latină

10. Într-o conversație telefonică avută sâmbătă, președintele ales al SUA, Joe Biden, și președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador au agreat să lucreze împreună asupra unei noi abordări pentru migrația din America Centrală. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Femeile poloneze intră în grevă pentru a protesta împotriva interzicerii avorturilor – Cronica Externă
Japonia a refuzat să participe într-o declarație comună a G7 care condamna acțiunile Chinei în Hong Kong – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău