Negocierile post-Brexit dintre UE și UK sunt în impas – Cronica Externă

Europa

1. Negocierile post-Brexit dintre UE și UK sunt în impas, cu divergențe majore în patru domenii cheie. (Euronews)

SUA

2. Un grup de senatori ai SUA plănuiesc introducerea unei legislații care să mărească sancțiunile împotriva Rusiei, astfel încât să deraieze conducta de gaze Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia. (Bloomberg)

3. Președintele Donald Trump a fost de accord cu retragerea trupelor armate active pe care le trimisese în Washington. În capitală rămân gărzile naționale și ofițeri ai poliției care să facă față protestelor care continuă în Washington și în țară. (NYTimes)

4. Administrația americană ia în considerare restricționarea schimbului de informații cu Canada, dacă guvernul canadian permite gigantului de telecomunicații Huawei să participe la construirea rețelei 5G în Canada, conform purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Premierul israelian Benjamin Netanyahu continuă, netulburat de proteste și criticile internaționale ale ONU sau UE, anexarea unor părți din West Bank. Acesta a declarat în cursul acestei săptămâni că nu va rata ”oportunitatea istorică” de a extinde suveranitatea Israelului asupra coloniilor din West Bank și Valea Iordanului, pe care o consideră prioritatea de top a guvernului de unitate. El contează pe sprijinul președintelui Donald Trump. (Link)

Asia

6. Mii de oameni s-au adunat în Victoria Park din Hong Kong pentru a comemora aniversarea protestelor din piața Tiananmen, ignorând interzicerea adunărilor de către autorități. (Link)

7. Surse din guvernul afgan au declarat că, după încheierea unui acord de încetare a ostilităților din luna mai, Talibanii au inițiat în medie 30 de atacuri în fiecari zi. (Link)

Africa

8. SUA și alte puteri globale încearcă să identifice dacă comandantul militar Khalifa Haftar a încercat să strângă bani din tranzacții cu petrol cu brokeri din Emiratele Arabe și Venezuela, conform unor rapoarte ale Wall Street Journal, care citează oficiali americani, europeni și libieni. (AlJazeera)

Bonus: Președintele Turciei, Recep Erdogan a cerut sprijin sporit pentru guvernul libian (GNA) în lupta cu forțele lui Khalifa Haftar și a declarat că toți cei care îl sprijină pe acest ”pucist” vor fi judecați de istorie pentru câtă ”vărsare de sânge și lacrimi” au cauzat în Libia. (AlJazeera)

America Latină

9. Corpul neînsuflețit al unui politician din partidul președintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a fost găsit într-un mormânt nemarcat, la mai mult de o lună după dispariția sa, într-o răpire de către un grup armat. (Link)

Global

10. Partidul de guvernământ al Africii de Sud a decis lansarea unei campanii numită ”Black Friday” în răspuns la uciderea brutală a lui George Floyd și ”rasismul instituționalizat” din SUA. Twitter a scos de pe platformă tributul video al președintelui Donald Trump, citând plângeri privind încălcarea drepturilor de copyright. Uniunea Libertăților Civile Americane (ACLU) a dat în judecată administrația Trump pentru violarea drepturilor civile ale protestatarilor. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Epidemolog-ul șef al Suediei a admis că a greșit în strategia sa de combatere a COVID-19 – Cronica Externă
Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău