Rafila: Datele actuale nu mai indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică” – Cronica dimineții

1. Medicul Alexandru Rafila consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”. El atrage atenţia, în acest context, asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei. “La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică.” (News.ro)

2. Un nou material publicat în Wall Street Journal ridică semne de întrebare privind originea noului coronavirus, susținând ipoteza scurgerii din laboratorul din Wuhan. Articolul susține că agentul patogen Covid-19 are o amprentă genetică care nu a fost niciodată observată într-un coronavirus natural. (WSJ)

3. Aproximativ un milion de consumatori casnici de electricitate şi-au schimbat contractul de la începutul anului până acum şi toţi marii furnizori din piaţă au primit amenzi pentru nereguli, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). La 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate din România s-a liberalizat total. (Hotnews)

O știre din Cronica de Carte: Editorii revistei Time au realizat primul top al celor mai bune cărți publicate până acum în 2021, listă care conține 10 titluri, printre care „The Copenhagen Trilogy”, de Tove Ditlevsen, „On Juneteenth”, de Annette Gordon-Reed și ”The Man Who Lived Underground”, de Richard Wright. (Time)

4. Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu 43,46% în primele patru luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 21.776 radieri, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

5. Partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), a câştigat, duminică, alegerile regionale din Saxonia-Anhalt, un stat din estul Germaniei, conform unui exit poll. CDU ar fi obţinut 36%, în timp ce Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, a obţinut 22,5%. (BBC)

6. Guvernul american a anunţat că va înceta să mai obţină în secret convorbirile telefonice şi mesajele electronice ale jurnaliştilor de investigaţie politică, mai ales în cazul unor scurgeri de informaţii în sfera politică. Guvernul pune capăt astfel unei practici adesea criticate sub motivul că aduce atingere libertăţii presei. (G4Media)

7. Aproximativ 7,2 milioane de americani, proprietari de case, prezentau, în pandemie, riscul de a fi evacuați, din cauza neplății ratelor ipotecare. Între timp, datorită creșterii prețurilor la case, 46% dintre ei își plătesc ratele, iar 17% și-au lichidat împrumutul, fie prin refinanțare, fie prin vânzarea caselor, profitând de prețurile ridicate. (Axios)

8. Gruparea de militanţi islamici State West African Province (ISWAP) a afirmat într-o înregistrare audio obţinută duminică de Reuters că liderul grupării islamiste Boko Haram, Abubakar Shekau, a murit. Moartea lui Shekau ar putea duce la sfârşitul unei rivalităţi violente între cele două grupuri, permiţând ISWAP să absoarbă luptătorii Boko Haram şi să-şi consolideze controlul asupra teritoriului din nord-estul Nigeriei, au spus analiştii politici. (News.ro)

Cronica Sportivă revine, de azi: După ce a trecut în turul trei de Dominik Koepfer în trei ore și jumătate, Roger Federer  a anunțat că se retrage de la Roland Garros 2021, înaintea meciului din „optimi” cu Matteo Berrettini (nr. 9 ATP). Cel mai probabil, Federer a decis să se menajeze pentru Wimbledon, turneul lui favorit, care va începe în data de 28 iunie. (Gsp.ro)

9. Clientii Bank of America, a doua bancă din SUA, ca mărime, au cheltuit peste $1000 de miliarde, până în prezent, de la începutul anului. Suma este cu 20% mai mare decât cea cheltuită în perioada similară din 2019, înainte de pandemie. Au crescut în special cheltuielile pentru plata vacanțelor și a ieșirilor la restaurante. (Bloomberg)

10. Prințul Harry și soția sa Meghan au anunțat nașterea fiicei lor. Aceasta se va numi Lili Diana, un tribut adus reginei Elisabeta, numită Lilibet de către prințul Philip, și mamei prințului Harry. Lili Diana va fi a opta în succesiunea la tronul Marii Britanii. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Ieri s-au împlinit 77 de ani de la D-Day, debarcarea aliaților din Normandia. Fotografia reprezintă un soldat american pe plaja Omaha. David Vincent/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Vot negativ pentru Brexit în Parlamentul Britanic. Azi se votează un Brexit fără acord
Cronica diminetii – 60% dintre americani dezaprobă felul în care Donald Trump își exercită mandatul de președinte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău