Cronica dimineții – Socialiștii câștigă alegerile din Spania

Am publicat ieri o cronică de carte, o puteți citi aici.

1. După numărarea a 95% din voturi, Socialiștii premierului Pedro Sanchez conduc în alegerile parlamentare din Spania, având 123 de mandate, în timp ce aliații lor, partidul de extremă stânga Unidas Podemos, au obținut 42 de mandate. Cele două formațiuni mai au nevoie de 11 mandate pentru a forma majoritatea și a guverna. Pe partea dreaptă, Popularii au obținut doar 65 mandate, Ciudadanos, de centru dreaptă, au 57 mandate, în timp ce extrema dreapta Vox a câștigat 24 de locuri în parlament. Este pentru prima oară de la căderea regimului Franco când extrema dreaptă va avea reprezentanți în parlament. (Reuters)

2. Musulmanii din întreaga lume intră în luna sfântă a Ramadanului. Cei 1,6 miliarde musulmani vor posti de dimineață până la apusul soarelui pentru a apropia de Allah. Consumul de lichide, fumatul, sexul și alte “păcate” similare sunt interzise în această perioadă.

3. Boeing nu a informat companiile aeriene și Administrația Federală a Aviației din Statele Unite că a dezactivat sistemul de securitate care avertiza piloții de funcționarea defectuoasă a unor senzori pe avioanele 737 MAX. Rezultatele preliminarii ale anchetelor leagă cele două accidente din Indonezia și Etiopia de erorile acestor senzori. (WSJ)

4. Maruti Suzuki, cel mai mare producător auto din India a anunțat că de la 1 aprilie 2020 nu vor mai vinde mașini diesel. (Quarz)

5. PayPal are în plan să investească $500 milioane în IPO-ul Uber. (VentureBeat)

6. După atacurile teroriste din duminica Paștelui catolic, Ski Lanka a interzis femeilor musulmane să mai poarte veșminte care le acoperă fața. Legea intră în vigoare începând de astăzi. (Slate)

7. Statisticile Eurostat spun că cifra femeilor care trăiesc singure cu copiii este de șapte ori mai mare decât cea a bărbaților, că numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților, iar satisfacția asupra vieții este similară la ambele categorii. Datele culese și interpretate de Eurostat precizează că în toate statele membre femeile părăsesc casa părintească şi se căsătoresc mai devreme decât bărbaţii. Totodată, statistica spune că femeile trăiesc mai mult decât bărbații. (Hotnews)

8. “Avengers:Endgame” a devenit primul film care depășește bariera de $1 miliard încasări în weekendul de lansare. Filmul, care a avut costuri de realizare de $350 milioane și încă $150 milioane investiții în marketing, a fost numărul 1 în 54 de țări și a strâns $1,2 miliarde, din care aproape $700 milioane doar din SUA și China. (NYTimes)

9. Cotidianul american The New York Times a prezentat scuze după ce a publicat o caricatură antisemită, reprezentându-i pe premierul israelian Beinjamin Netanyahu şi pe preşedintele american Donald Trump. Desenul, publicat în ediţia internaţională de joi, îl prezintă pe Netanyahu drept un câine-ghid cu o zgardă cu steaua lui David şi care ghidează un Trump orb ce poartă o kippa. (News.ro)

10. Mercedes a devenit prima echipă de Formula1 care ocupat primele două locuri în primele patru curse ale sezonului. Ieri, Valtteri Bottas a câştigat Marele Premiu al Azerbaidjanului, iar colegul său de echipă, britanicul Lewis Hamilton, a fost al doilea.

Ți-ar mai putea plăcea
Gheorghiţă: România are, probabil, la momentul actual, o imunitate colectivă care provine atât din vaccinare, cât şi din boală – Cronica dimineții
În primele două decenii ale secolului 21 s-a înregistrat cea mai mare scădere a deceselor materne din istoria omenirii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău