Datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie – Cronica dimineții

1. Datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul în care Guvernul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piața externă. (Profit.ro)

2. Vicepremierul Dan Barna a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară. (Digi24)

3. Delegația PSD din Parlamentul European îl acuză pe premierul Cîțu că, în lupta pentru o funcție politică la nivelul partidului din care face parte, ”este dispus să devină o amenințare la adresa libertății presei și o pată neagră pe imaginea României în cadrul Uniunii Europene”. (G4Media)

4. Conform analizelor realizate de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA, varianta Delta a coronavirusului e prezentă în 83% din cazurile din Statele Unite. (WSJ)

Promo: Au apărut primele 2 episoade EIDOS Talks – proiect derulat în cadrul World Press Photo 2021.

  • Primul episod – disponibil aici – tratează problema credibilității și decredibilizării presei și este moderat de Claudiu Pândaru (Digi 24) avându-i ca invitați pe Cristian Tudor-Popescu (Republica)Cătălin Tolontan (Libertatea)Paul Radu (Rise Project) și Cosmin Savu (ProTV).
  • Episodul cu numărul doi – disponibil aici – este dedicat transparenței, moderator fiind Claudiu Leonte (ProTV) cu invitați Diana Oncioiu (DeLa0), Mirela Neag (Libertatea), Attila Biro (Rise Project) și Alex Nedea (Recorder). Au intervenții și premierul Florin Cîțu (PNL), vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS) și senatorul Vasile Dîncu (PSD, inițiator al Legii 544/2001).
Proiectul e derulat de fundația EIDOS alături de UPGRADE 100 cu sprijinul UniCredit Bank și al reprezentanței Comisiei Europene în România.

5. Un studiu publicat ieri arată că vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson este mult mai puțin eficient împotriva variantelor Delta și Lambda, comparativ cu eficiență pentru varianta originală a coronavirusului. Autorii studiului recomandă ca vaccinul J & J, care se administrează într-o doză, să fie dublat de o doză de vaccin de la Pfizer sau Moderna. (NYTimes)

6. Un aliat miliardar al lui Donald Trump, Thomas Barrack, care a prezidat fondul pentru inaugurarea fostului preşedinte, a fost arestat marţi sub acuzaţia că a făcut în mod ilegal lobby în favoarea Emiratelor Arabe Unite (EAU) în administraţia de la Casa Albă. (News.ro)

7. Guvernul britanic vrea să introducă în septembrie un permis de sănătate care să dovedească o vaccinare completă împotriva coronavirusului la intrarea în unitățile care primesc un public larg, precum discotecile și cluburile, a anunțat premierul Boris Johnson. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Primele întreceri sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc astăzi, când sunt programate meciuri în turneul feminin de fotbal, precum şi în cel de softball. Primul meci al zilei va fi cel de softball dintre Australia și Japonia, iar printre meciurile de fotbal feminin de astăzi se numără China – Brazilia și Suedia – SUA. Jocurile Olimpice sunt televizate pe posturile Eurosport și TVR. (Spotmedia)

8. Armata americană a efectuat marţi primul atac aerian în Somalia din timpul administraţiei Biden, împotriva militanţilor Shabaab. Grupul al Shabaab, care are legături cu Al Qaeda, vrea să înlăture guvernul şi să conducă Somalia după interpretarea strictă a legii islamice sharia. (News.ro)

9. Primul pod printat 3D a fost inaugurat la Amsterdam. Are 12 metri lungime, iar construirea lui a durat 6 luni. (Link)

10. Milwaukee Bucks a învins Phoenix Suns în meciul cu numărul șase din finală, câștigând NBA-ul. Ultima oară când Bucks a câștigat NBA-ul a fost acum 50 de ani, în 1971, când Kareem Abdul-Jabbar juca pentru această echipă. (Axios)

Fotografia dimineții vine din provincia chineză Henan, lovită de inundații:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească în România – Cronica dimineții
O eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei, poate fi văzută din România azi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău