Premierul Florin Cîţu a anunţat destituirea secretarilor de stat ai USR PLUS – Cronica dimineții

1. Euro ar urma să rămână sub pragul de 5 lei până la finalul acestui an, potrivit estimărilor grupurilor financiare consultate de Bloomberg. Pragul psihologic de 5 lei va fi probabil depășit în prima parte a anului următor. O parte dintre estimările analiștilor sunt chiar de săptămâna trecută, relativ recente, însă trebuie ținut cont și de evoluția rapidă a crizei politice guvernamentale de la București. (Profit.ro)

2. Premierul Florin Cîţu a anunţat aseară destituirea secretarilor de stat ai USR PLUS. Deciziile de eliberare din funcţie a unor secretari de stat de la mai multe ministere, din aparatul propriu al vicepremierului, de la Agenţia Naţioală de Administrare Fiscală, dar şi de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au fost publicate în Monitorul Oficial. (News.ro)

3. Patronatele au propus ca salariul minim să crească începând de anul viitor cu 8%, în timp ce sindicatele au susținut o majorare de 10% față de nivelul actual, a anunțat premierul Florin Cîțu, care a arătat că se poate cădea de acord asupra unei majorări în condițiile unei formule stabile de calcul al acestor creșteri. (Profit.ro)

4. Capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a ajuns la nivelul record de 204,9 miliarde lei (41,5 miliarde euro). (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Deutsche Telekom a ajuns la un acord de schimb de acțiuni, în valoare de $7 miliarde, cu SoftBank Group pentru a-și crește participarea la divizia T-Mobile din Statele Unite. Softbank devine acționar minoritat in Deutsche Telekom. (Reuters)

5. Preţul energiei va rămâne ridicat, astfel că oamenii ar trebui să-şi eficientizeze consumul, autorităţile să-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile să plătească o contribuţie de solidaritate, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc, justificat, în parte, de revenirea economiei după pandemie, dar şi de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune. (Adevarul)

6. Agenția de evaluare financiară Fitch va aștepta clarificarea actualei crize politice din România înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al țării, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar. România are perspectivă negativă pentru calificativul „BBB-„, cea mai de jos treaptă din categoria recomandată investitorilor, iar o retrogradare a ratingului ar conduce, probabil, la creșterea dobânzilor la care se împrumută Guvernul și chiar și unele dintre marile companii din România. (Profit.ro)

7. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut încă o dată miercuri ca persoanele imunizate împotriva COVID-19 să nu primească cea de-a treia doză de vaccin, astfel încât flacoanele să fie trimise către ţările sărace care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiilor lor. (G4Media)

8. Cetățenii străini care vor să se vaccineze anti-COVID în România o vor putea face contra cost. Tariful propus de Ministerul Sănătății este 150 de lei, conform unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Apple își va prezenta noile iPhone-uri pe 14 septembrie, în cadrul unui eveniment care va fi organizat sub titulatura “California streaming”. Noi serii de Apple Watch, AirPods și MacBook Pro ar putea fi, de asemenea, prezentate în cadrul evenimentului în care va fi anunțată și data la care vor deveni disponibile iOS 15 și iPadOS 15. (Profit.ro)

9. Administrația Biden se pregătește să dea în judecată statul Texas după ce guvernatorul acestui stat a semnat legea care prevede interzicerea întreruperilor de sarcină la mai mult de șase săptămâni, inclusiv în cazul violurilor. (WSJ)

10. Cultivarea canabisului în casă ar putea deveni legală în Italia. Până la patru plante cultivate nu va mai reprezenta o infracțiune. Aceasta este cea mai importantă noutate a textului de bază privind canabisul adoptat în cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Haji Mohammad Idris este noul guvernator al Băncii Centrale din Afganistan. El nu are studii superioare sau studii financiare:

Ți-ar mai putea plăcea
Agenție ONU despre refugiații din Ucraina: Cea mai rapidă și mai mare strămutare de oameni din Europa de la al Doilea Război Mondial – Cronica dimineții
1 milion de elevi din România fac ore exclusiv online – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău