Obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă de Senat – Cronica serii

1. Plenul Senatului a respins, miercuri, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. S-au înregistrat 67 de voturi „pentru” şi 60 de voturi „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. În cadrul şedinţei, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. (News.ro)

2. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat, miercuri că, în acest moment, are mandat pentru formarea unui guvern minoritar și dă asigurări că va depune până sâmbătă în Parlament programul de guvernare și lista cu miniștrii. Ciucă mai spune că își va duce până la capăt mandatul de premier desemnat. (Hotnews)

3. Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID și miercuri, dintre care 111.000 cu prima doză, la fel ca în ziua precedentă, potrivit datelor furnizate de CNCAV. (G4Media)

4. Prețul motorinei în România a atins un nou record, după ce s-a aflat pe un trend ascendent în ultimele luni. Potrivit datelor Peco-online, prețul mediu al motorinei în România pe 26 octombrie a fost de 6,39 lei pe litru. (Digi24)

Din Cronica de Business: Împrumuturile Guvernului în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021, cei doi ani în care în fruntea guvernului, minoritar în Parlament sau în formulă de coaliție, s-a aflat PNL, au ajuns la aproape 282 miliarde de lei (57 miliarde de euro). Precendenta guvernare, PSD, a împrumutat în doi ani și zece luni 196 miliarde de lei (aproape 40 miliarde de euro), dar într-o perioadă de creștere economică și fără o criză cum este cea cauzată de pandemia de coronavirus. (Profit.ro)

5. Laboratorul farmaceutic american Merck a anunţat miercuri un acord care ar putea permite o distributie largă, în ţările sărace, a unor versiuni generice ale medicamentului său împotriva Covid-19, molnupiravir, destinat persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar înainte să se îmbolnăvească de Covid-19. Medicines Patent Pool a anunţat că a semnat un acord de licenţă voluntară cu Merck în vederea facilitării unui acces mondial – la un preţ accesibil – la molnupiravir, medicamentul antiviral oral expermental împotriva covid-19, dezvoltat de către Merck. (News.ro)

6. Valoarea tranzacției Romgaz – ExxonMobil pentru 50% din proiectul Neptun Deep este estimată în continuare în intervalul $1,05-1,1 miliarde, Romgaz și OMV Petrom având însă de investit, după finalizarea operațiunii, alte $3-4 miliarde de dolari pentru a putea începe producția. (Profit.ro)

7. Comisia Europeana a anuntat că, în 2020, sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili. Până în prezent, 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, alte 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. În 2020, emisiile de gaze cu efect de seră din cele 27 de state ale UE au scăzut cu aproape 10% faţă de 2019, o scădere record a emisiilor din cauza pandemiei de COVID-19, aducând reducerea globală a emisiilor la 31% comparativ cu 1990. (Digi24)

8. Iranul va reveni la discuțiile nucleare până la finalul lunii noiembrie, a declarat negociatorul său șef, Ali Bagheri. Se deschide astfel calea pentru primele discuții din iunie privind restabilirea acordului nuclear semnat de Iran cu SUA, în 2015. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Startup-ul japonez A.L.I. Technologies a prezentat un hoverbike, care costă $680.000. Folosind un motor convențional și patru elice pe baterie, acesta poate zbura 40 de minute cu 100 km/h. A.L.I. Technologies îl are drept finanțator pe fotbalistul japonez Keisuke Honda. (Reuters)

9. Din 2017, algoritmul Facebook a acordat o importanță de 5 ori mai mare comentariilor cu emoji, decât like-urilor, în stabilirea ierarhiei conținutului din newsfeed. Asta nu a făcut decât să ajute la popularizarea conținutului controversat, precum teoriile conspiraționiste. (Washington Post)

10. Statele Unite au anunţat eliberarea primului paşaport cu „genul X” unei persoane care nu se recunoaşte în niciunul din genurile masculin sau feminin, conform promisiunilor preşedintelui Joe Biden de a susţine mai mult drepturile minorităţilor sexuale. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Jumătate din populația României locuiește în case conectate la sistemele de canalizare – Cronica serii
Simona Halep a învins-o pe Bianca Andreescu, în prima etapă de la Turneul Campioanelor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău