Eurodeputat: Directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Eurodeputatul REPER Dragoş Pîslaru susţine că directiva privind salariul minim european, care va fi adoptată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România. Salariul minim european va fi variabil şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE. (News.ro)

2. Datoria externă totală a crescut în primele şapte luni cu 5,816 miliarde euro, la 140,43 miliarde euro, de la 134,6 miliarde euro, la 31 decembrie 2021, arată datele publicate marţi de Banca Naţională a României. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,505 miliarde euro, comparativ cu 3,830 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021. (News.ro)

3. Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă. (Profit.ro)

4. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat că în România se înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european. (G4Media)

Din Cronica de Business: Ucraina își va dubla până la finalul acestui an exporturile de electricitate către România, Ungaria și Slovacia, acestea urmând să crească de la 300 MW cu încă 200-300 MW, în timp ce cele către Polonia vor crește cu peste 1.000 MW, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Luni dimineață, la ora 12:40, România importa 152 MW din Ucraina și exporta 208 MW în statul vecin, unde mai multe regiuni au rămas fără curent ca urmare a atacurilor efectuate de armata rusă asupra infrastructurii civile. (Profit.ro)

5. Numărul mediu de pensionari a fost de circa 5 milioane în al doilea trimestru, în scădere cu 21.000 de persoane față de trimestrul precedent, a transmis Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară a fost de 1851 lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent. (Profit.ro)

6. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că în august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie, şi că 214.385 de oameni le-au primit, faţă de numai 1.231 în iulie. Pasul este vizibil, iar Ministrul speră că mai mulţi oameni vor merge în perioada următoare să le ridice, de exemplu, atunci când merg la medicul de familie pentru a-şi rezolva şi alte probleme de sănătate. (News.ro)

7. Furnizorul de gaze și electricitate Engie România, unul dintre cei mai mari din țară, nu a putut răspunde cererii unui client noncasnic din sectorul HoReCa, ce dorea electricitate și gaze la un preț fix garantat timp de un an, au declarat reprezentanții companiei. Este vorba despre hotelul Orizont din Predeal. „Am primit o notificare de la furnizorul nostru, Engie, că nu ne poate furniza gaze începând cu 1 noiembrie, deși contractul era în derulare, nu urma să expire”, a afirmat Ionuț Șandor, managerul hotelului. (Profit.ro)

8.  China lucrează cu Rusia la stabilirea unei ordini internaţionale „mai juste”, a afirmat cel mai important responsabil al diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, cu câteva zile înainte de o întrevedere prevăzută între preşedinţii celor două ţări. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Apple a lansat iOS 16, care este acum disponibil pe toate modelele începând cu iPhone 8. Cea mai notabilă noutate privește ecranul afișat înaintea deblocării, care poate fi personalizat inclusiv cu widget-uri și unde notificările apar acum în partea de jos a ecranului, de unde pot fi mai ușor accesate cu o singură mână. Dincolo de lock screen, există multe alte noutăți, de la selectarea rapidă a obiectelor și subiecților din fotografii, la conversia rapidă a unităților de măsură în Notes și afișarea (din nou) a procentului de energie din baterie în meniul din ecranul principal. (Profit.ro)

9. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a acuzat marţi Berlinul că a ignorat cererile Kievului în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor de tip Leopard şi vehiculelor de luptă de infanterie de tip Marder. Kuleba a declarat că Berlinul a oferit doar ”temeri şi scuze abstracte” pentru a nu furniza echipamentele militare solicitate. (News.ro)

10. Guvernul Ungariei le impune femeilor însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină să asculte bătăile inimii fătului înainte de a face avort. Măsura ar urma să intre în vigoare de vineri, fiind prevăzută într-o hotărâre de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial. (Hotnews)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul general al NATO a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria – Cronica serii
Ciolacu: Este oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe absolut toate angajările de la stat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău