Cheltuielile Chinei pentru resursele energetice din Rusia au ajuns, luna trecută, la un nivel record de $8,3 miliarde – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv gigantul petrolier rus Lukoil, care deține unitatea de producție Petrotel Ploiești, au transmis autorităților că au găsit surse alternative de aprovizionare cu materie primă după data de 5 decembrie, când intră în vigoare embargoul impus de UE pe țițeiul produs în Federația Rusă, ca sancțiune pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. (Profit.ro)

2. Prețurile de producție în Germania au crescut în august cu o valoare record, majorarea prețurilor la energie fiind în continuare principa cauză. Indicele prețurilor de producție pentru bunuri industriale a crescut cu 45,8%, în ritm anual. Comparativ cu iulie, creșterea a fost de 7,9%. Este cea mai mare creștere înregistrată din 1949 până în prezent. (Reuters)

3. Cheltuielile Chinei pentru resursele energetice din Rusia au ajuns, luna trecută, la un nivel record de $8,3 miliarde. China importă petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia. În total, de la începutul invaziei din Ucraina, China a importat resurse energetice din Rusia în valoare de $44 miliarde. (Bloomberg)

4. Germania va naționaliza Uniper, încercând să salveze cel mai mare importator de gaze din țară, puternic afectat de reducerea livrărilor de gaze rusești către Europa. Guvernul german a anunțat miercuri că va prelua 99% din gigantul energetic printr-un aport de 8 miliarde de euro. Berlinul va prelua pachetul de acțiuni al companiei-mamă a Uniper, compania finlandeză Fortum Oyj. (WSJ)

5. Guvernul olandez a majorat salariul minim cu 10%, pentru a compensa impactul creșterii costului alimentelor, combustibilului și a chiriei. Măsura este elementul central al unui pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile să facă față inflației în creștere și prețurilor la energie. (FT)

6. Banca Centrală a Suediei a crescut dobânda de referință cu un punct procentual până la 1,75%. Este cea mai mare creștere efectuată în ultimii 30 de ani. (FT)

7. Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, economiile țărilor asiatice în curs de dezvoltare vor crește mai rapid decât economia Chinei. Asian Development Bank estimează că economia Chinei va crește cu 3,3% anul acesta în timp ce restul economiilor asiatice vor înregistra o creștere de 5,3% anul acesta și același procent anul viitor. (CNBC)

8. Parlamentul ceh a aprobat plafonarea prețului la energie electrică și gaze pentru gospodării și micii consumatori într-o nouă lege a energiei, în contextul creșterii prețurilor. (Profit.ro)

9. Boeing anunțat că intenționează să reducă aproximativ 150 de locuri de muncă din departamentul financiar, în Statele Unite, până la finele anului, pentru a-și simplifica structura corporativă și a concentra mai multe resurse în producție și dezvoltarea de produse. (Reuters)

10. Hertz a semnat un contract cu General Motors pentru a cumpăra, în următorii 5 ani, 175.000 vehicule electrice. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Comenzile către fabricile germane au scăzut pentru a șasea lună consecutivă, în iulie – Cronica de Business
Creșterea economiilor populației din Germania a încetinit până la aproape de stagnare – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău