Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 7,47 miliarde de lei din capitalizare săptămâna trecută – Cronica de Business

1. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 7,47 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 3,3%, săptămâna trecută, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o creştere cu 130,56%, în comparaţie cu săptămâna anterioară. (Digi24)

2. Activele nete ale întregii lumi s-au triplat în ultimele două decenii, dar nu atât ca urmare a productivității investițiilor cât ca efect al creșterii evaluării proprietăților imobiliare. Două treimi din averea netă a lumii este blocată în imobiliare, potrivit unei analize a McKinsey Global Institute. (Cursdeguvernare)

3. Numărul de plătitori de impozit micro va fi redus treptat, începând din 2023. Autoritățile urmează să modifice prevederile Codului fiscal referitoare la impozitul micro. Ajustarea regimului se va face în trimestrul al patrulea din 2022, astfel încât măsura să se aplice efectiv începând din primul trimestru din 2023. Reducerea graduală se va aplica pe o perioadă de trei ani, așa că va fi finalizată, teoretic, în 2025. (Avocatnet)

4. Declarația anuală privind beneficiarul real va fi eliminată din nou în Parlament după ce mai multe amendamente în acest sens au fost admise, în comisiile de specialitate, la un proiect de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor. (Profit.ro)

Din Cronica diminetii: Banca Națională a României se arată foarte preocupată de încetinirea creșterii economice, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a crescut rata cheie cu doar 0,25 puncte, deși inflația este foarte ridicată. Economia ar urma să crească anul viitor chiar mai încet decât înainte de pandemie, deși este anunțată intrarea unor mari sume din fonduri europene, mai ales din Planul de Reziliență și Redresare, care ar urma să aducă o creștere a investițiilor. Presiunea pe cursul de schimb se va menține ridicată, în condițiile unui deficit de cont curent ridicat și ale incertitudinilor fiscale. (Profit.ro)

5. Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online local, a fost capitalizat cu 50 de milioane de euro, banii urmând să susțină programul de investiții de 3,2 miliarde de lei al companiei. (Profit.ro)

6. Acțiunile Apple au atins un nivel record vineri după ce un raport Bloomberg arată că producătorul de iPhone-uri și-a accelerat planurile pentru lansarea unei mașini autonome, targetul fixat fiind 2025. (CNBC)

7. Arabia Saudită şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de ţiţei al Chinei în octombrie, pentru a 11-a lună consecutiv. (News.ro)

8. Fondul de investiţii KKR a făcut o ofertă neangajantă pentru preluarea Telecom Italia, cel mai mare grup italian de telefonie, care a anunţat, duminică, că a boardul său a analizat propunerea care prevede trecerea în proprietate privată a companiei evaluate la 10,8 miliarde de euro. (News.ro)

9. Stellantis a depășit oficial VW Group și a devenit cel mai mare producător de autoturisme din Europa. (Profit.ro)

10. El Salvador, singura țară în care bitcoinul este moneda oficială, va construi un întreg oraș bazat pe cea mai mare criptomonedă, a declarat președintele Nayib Bukele. „Bitcoin City” va fi situat de-a lungul Golfului Fonseca, lângă un vulcan. Guvernul intenționează să folosească o centrală electrică de lângă vulcan pentru a furniza energie atât orașului, cât și mineritului de bitcoin. (Coindesk)

Ți-ar mai putea plăcea
Bursa din NY tranzacționează pentru prima dată exclusiv online – Cronica de Business
Unicredit taie 8.000 de posturi – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău