Premieră în România: un bărbat va sta 10 luni în închisoare pentru că a lovit cu palma posteriorul unei tinere – Cronica dimineții

1. Premieră în România. Un bărbat din Neamț va sta 10 luni după gratii, pentru că a lovit cu palma, cu toată forța, posteriorul unei tinere. Incidentul s-a petrecut pe o stradă din Suceava în iunie 2021, iar alte patru femei au fost martore. Agresorul, în vârstă de 46 de ani, a fost trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice. (Digi24)

2. Ministrul Sănătății Alexandru Rafilă a precizat că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în România, în condiţiile în care există un nou val de COVID-19 din China, fiind vorba doar de nişte recomandări. „Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient”. (News.ro)

3. Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 0,2% în 2022, comparativ cu anul anterior, până la peste 700.000 de tranzacții, în ciuda scăderilor înregistrate pe parcursul a 8 luni din an, cu precădere în decembrie, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Acesta este cel mai bun rezultat din ultimii 6 ani. Tranzacțiile din 2022 marchează al treilea an consecutiv de creșteri. (Profit.ro)

4. Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armata rusă şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova. (News.ro)

5. O femeie a fost aleasă prim-curator al Bisericii Evanghelice C.A. din România, pentru prima dată în istoria de peste patru sute de ani a acestei biserici. Carmen Schuster s-a născut într-o familie de saşi din Cincşor, a locuit în Germania, iar după Revoluţie a revenit în România şi s-a ocupat de restaurarea mai multor monumente din satul natal. (News.ro)

6. Pentru prima oară de la retragerea din Afganistan, procentul americanilor care aprobă acțiunile președintelui Biden, 50%, este mai mare decat cel al celor care nu-i susțin activitatea, 47%, conform unui sondaj YouGov/The Economist realizat între 8 și 10 ianuarie. (Link)

7. Deși clasamentul este dominat de companii din tehnologie, pentru prima oară din 2009, respectiv 2011, Apple și Meta/Facebook nu se află în top 100 locuri de muncă ideale, topul realizat de Glassdoor pentru 2023. (Bloomberg)

8. Moderna a anunțat că ia în considerare creșterea prețului pentru vaccinul împotriva Covid-19 la $110 – $130 per doză în SUA, atunci când se va trece de la contractarea guvernamentală la distribuția comercială. Un anunț similar a făcut în octombrie de Pfizer. „Aș spune că acest preț este în concordanță cu valoarea oferită de vaccin”, a declarat directorul general Moderna, Stephane Bancel. Guvernul SUA cumpără azi doza de booster cu $26 oferind-o gratuit cetățenilor. (WSJ)

9. Memoriile prințului Harry a înregistrat vânzări record în prima zi, care au depășit cărțile scrise de Barack și Michelle Obama. „Spare” s-a vândut în peste 1,43 milioane de exemplare în toate formatele în Statele Unite, Canada și Marea Britanie, inclusiv precomenzi, potrivit editorului său. Cifra a marcat cele mai mari vânzări, în prima zi, pentru orice carte de non-ficțiune publicată vreodată de Penguin Random House, cel mai mare editor din lume. (NYTimes)

10. Un preot de 48 de ani, prins în timp ce se masturba în mașină, în apropierea Liceului „Nicolae Cartojan” din Giurgiu, a fost suspendat până la finalizarea investigației. El și-a petrecut noaptea în arest fiind acuzat pentru ultraj contra bunelor moravuri. (Digi24)

Fotografia dimineții – Jeff Beck, unul dintre cei mai mari chitariști din lume, a murit la vârsta de 78 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Creșteri mari pe bursa americană și pe cea de la București
$17.000 de miliarde din venituri ar putea pierde generația actuală de elevi și studenți din cauza închiderii școlilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău