Ministrul Finanţelor: De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie – Cronica dimineții

La mulți ani, România!

1. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că de la 1 ianuarie va intra în vigoare noul punct de pensie şi, tot în luna ianuarie, pensionarii cu venituri între 1.000 şi 1.600 de lei vor primi un ajutor de 1.200 de lei care pot fi folosiţi pentru coşul zilnic. (News.ro)

2. Moneda națională se află pe locul 8 în topul monedelor care s-au devalorizat cel mai mult, anul acesta, în raport cu dolarul american. Scăderea leului se apropie de 9%, sub cea a zlotului polonez (peste 9%) și a lirei turcești, care a suferit cea mai mare devalorizare, de peste 46%. (Link)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la posibile relaxări ale măsurilor de sărbători, că trebuie văzut contextul epidemiologic. Ministrul a explicat că în acest moment suntem în scenariul verde, dar contează trendul. ”Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară”, a declarat Rafila. (News.ro)

Din Cronica de Business:Mai mult de jumătate dintre americani vor cumpăra „pe datorie” în acest sezon de sărbători, relevă datele unui sondaj. Asta în timp ce o treime dintre ei încă mai plătesc ratele pentru cheltuielile făcute de Black Friday, anul trecut. (CNBC)

4. Nivelul inflației în zona euro – țările din UE care au euro ca monedă – a ajuns, în noiembrie, la nivelul record de 4,9%. Este cel mai ridicat nivel din 1997 până în prezent. (Bloomberg)

5. Autoritățile olandeze au anunțat că noua variantă Omicron este prezentă în Olanda de aproape două săptămâni, din 19 noiembrie. (CBSNews)

6. Un judecător federal a blocat obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 a angajaților din sistemul medical american, suspendând ordinul emis de administrația Biden. (Reuters)

7. Universitatea Oxford a transmis marți că nu există nicio dovadă că vaccinurile nu ar putea preveni formele grave de boală provocate de Omicron, dar că este pregătită să realizeze rapid o versiune actualizată a vaccinului său dezvoltat împreună cu AstraZeneca, dacă este necesar. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au creat primii roboți vii, cu funcție de auto-replicare. Așa-numiții xenoboți, construiți din celule vii, luate de la embrionii de broască, pot găsi și aduce sute de organisme unicelulare într-un loc, unde asamblează noi xenoboți, care, în câteva zile, ajung să arate și să acționeze la fel. (TechXplore)

8. “Japonia și Statele Unite nu pot sta deoparte dacă China va ataca Taiwanul, iar Beijingul trebuie să înțeleagă acest lucru”. Declarația îi aparține fostului premier nipon, Shinzo Abe. (Reuters)

9. Guvernul grec a anunțat că va introducere vaccinarea obligatorie anti Covid-19:pentru toate persoanele de peste 60 de ani. Refuzul va fi amendat cu €100 pe lună. (Bloomberg)

10. Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât Crăciunul, şi să evite expresii precum „made man” (n.r. – făcut de mâna omului) a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta. (News.ro)

Fotografia dimineții – Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, intră în circulaţie de azi:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj Comisia Europeană: Peste jumătate dintre români au declarat că au avut probleme cu plata facturilor lunare în pandemie – Cronica dimineții
7% dintre români și-ar vinde votul pentru 1000 de lei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău