A apărut lista completă de specificații tehnice pentru modelele Galaxy S23 și Galaxy S23 – Cronica de Tehnologie

1. OpenAI a folosit pentru îmbunătățirea ChatGPT angajați din Kenya, contractați prin intermediul Sama și plătiți cu mai puțin de $2 pe oră. Aceștia aveau sarcina de a face chatbot-ul să sune mai puțin toxic, etichetând manual conținutul violent sau cu conotații sexuale. (Time)

2. A apărut lista completă de specificații tehnice pentru modelele Galaxy S23 și Galaxy S23+ ale seriei de smartphone-uri pe care Samsung o va prezenta oficial pe 1 februarie. Cele două au în comun majoritatea caracteristicilor, inclusiv camerele foto și rezistența la apă, diferențele fiind făcute, în special, în ceea ce privește ecranul, capacitatea de stocare și bateria. (Profit.ro)

3. Amazon a început disponibilizarea a peste 18.000 de oameni, aproximativ 1% din forța totală de muncă a gigantului american. Cele mai afectate departamente sunt cele de retail și HR. (Bloomberg)

4. Cheltuielile cu IT-ul au scăzut cu 0,2% anul trecut, la $4.38 trilioane, în ciuda estimărilor care vedeau o creștere cu 0,8%. Pentru acest an, se așteaptă o creștere cu 2,4% a cheltuielilor cu IT-ul. (WSJ)

5. Retailerul de fashion Shein este pe punctul de a primi o finanțare de $3 miliarde de la Mubadala, Sequoia și alții. Acesta ar urma să accepte să fie reevaluat la $64 de miliarde, după ce, la un moment dat, era evaluat la $100 de miliarde. (FT)

6. NASA și Boeing lucrează împreună la un design de avion mai eficient, care ar reduce consumul de combustibil și nivelul emisiilor de carbon. Conceptul prevede motoare mai eficiente și aripi mai înguste și mai lungi, care pornesc de deasupra avionului. Se estimează că viitorul avion va consuma cu 30% mai puțin combustibil decât modelele actuale. (The Verge)

7. 14 furnizori de componente din India care lucrează cu Apple au primit autorizație pentru extindere. Decizia guvernului este considerată un impuls important pentru planurile Apple de a-și muta în India o parte din capacitatea de producție din China. (Bloomberg)

8. Apple a prezentat o nouă versiune de HomePod ($300), care va fi disponibilă din 3 februarie. Aceasta folosește designul vechi, dar oferă o serie de caracteristici noi, precum chipset-ul S7, suportul pentru standardul de smart home Matter și senzorii de temperatură și umiditate integrați, ce pot fi folosiți pentru automatizări. (Profit.ro)

9. Apple lucrează la un smart display bazat pe iPad, gândit pentru a fi folosit în casă, cu funcții de comunicare prin FaceTime și controale de smart home. Compania mai are în lucru și un nou model de Apple TV, care va folosi un procesor mai rapid și va fi lansat în prima jumătate a anului viitor. (Profit.ro)

10. Mai multe companii media, printre care Spotify și Deezer, cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva Apple, pe care o acuză de practici incorecte. Spotify a depus plângeri împotriva Apple în mai multe țări în ultimii ani, din cauza aceluiași comision de 30% pe care Apple îl oprește la tranzacțiile realizate prin App Store. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Presa austriacă: Consiliul Europei elaborează o hotărâre prin care se va interzice criptarea end-to-end – Cronica de Tehnologie
WhatsApp poate fi folosit pe mai multe telefoane în paralel – Cronica de Tehnologie