A fost identificat posibilul “pacient zero”, primul infectat cu Covid-19 – Cronica dimineții

Preşedintele Iohannis a convocat pentru azi, la ora 13:00, consultări cu partidele parlamentare.

1. 60+% din energia produsă azi de centralele pe cărbune, la nivel global, este mai scumpă decât energia produsă din surse regenerabile care ar fi construite de la zero. (Link)

2. Pacienţii cu noul coronavirus păstrează agentul patogen în tractul respirator până la 37 de zile, potrivit unui nou studiu care afirmă că oamenii rămân infectaţi mai multe săptămâni de când au contactat virusul (News.ro). Primul caz confirmat de infecție cu Covid-19, așa numitul “pacient zero”, ar putea fi un bărbat de 55 de ani din provincia chineza Hubei. El ar fi fost diagnosticat în 17 noiembrie. (Link)

3. Încă șapte cazuri de infectări cu Covid-19 au fost raportate aseară. Al 53-lea caz de coronavirus a fost un bărbat de 53 de ani din Covasna. Alte şase cazuri au fost diagnosticate în Hunedoara, trei paciente şi trei cadre medicale. Cele 6 persoane au intrat în contact cu femeia din Hunedoara, de 26 de ani, care nu a respectat izolarea la domiciliu, întocmindu-i-se dosar penal. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului, a declarat un consultant medical chinez. China a anunțat că vârful infectărilor a trecut și că noile cazuri sunt de ordinal zecilor, nu sutelor, de la debutul crizei. (Reuters)

4. Președintele rus Vladimir Putin a validat revizuirea constituțională ce îi permite teoretic să rămână la putere până în 2036 „în contextul instabilității din lume, a coronavirusului și amenințărilor împotriva Rusiei”. (Profit.ro)

5. Toate bursele din Asia s-au deschis cu pierderi între 7 si 10%, în această dimineață. (Bloomberg). Bursa americană a închis în scădere sesiunea de tranzacționare. Indicele Dow Jones Industrial a pierdut 9,99%, cea mai mare scădere înregistrată de la “Black Monday”, din 1987. S&P 500 a scăzut cu 9,5%, intrând în “Bear Market”, iar scăderea Nasdaq a fost de 9,4%. (CNBC)

6. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a sugerat că armata Statelor Unite a răspândit coronavirusul în Wuhan, China. “Ar putea fi armata SUA care a adus epidemia în Wuhan. Fiți transparenți! Faceți publice datele pe care le aveți! SUA ne datorează o explicație!”, a scris Zhao Lijian. Reacția vine în contextul în care în SUA se vorbește despre coronavirus că fiind “virusul chinez”. (Bloomberg)

Știrile pozitive ale dimineții: Apple și-a redeschis toate cele 42 de magazine din China. (Reuters). Gloria Gaynor a postat pe TikTok un clip în care cântă „I Will Survive” în timp ce se spăla pe mâini cu săpun timp de 20 de secunde. (CNN)

7. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul Iranului, a declarat că epidemia de coronavirus ar putea face parte dintr-un atac biologic asupra Republicii Islamice. Khamenei a cerut armatei să sprijine guvernul în combaterea epidemiei care a dus la moartea a 429 de persoane. (Bloomberg)

8. Soția premierului canadian Justin Trudeau a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Sophie Trudeau și primul ministru al Canadei vor intra în carantină pentru 14 zile. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: 83% din dispozitivele medicale de imagistică cu acces la internet folosesc sisteme de operare neactualizate. Procentul a crescut față de 56% în 2018, după încetarea suportului pentru Windows 7. (VentureBeat)

9. Apele reziduale a 68 de orașe europene, care totalizează o populație de 50 de milioane, arătă o creștere a consumului pentru patru tipuri de droguri: amfetamină, cocaină, ecstasy și metamfetamină. Datele mai arată că ecstasy-ul nu mai este un drog de “nișă”, consumul acestui drog crescând mult. (BBC)

10. Marele Premiu de Formula 1 al Australiei, prima etapă din calendarul pe 2020, care trebuia să se desfășoare în acest weekend, a fost amânat. (BBC)

Bonus: Pornhub a anunțat că le oferă gratuit italienilor acces, timp de o lună, la conținutul premium. (TheSun)

Fotografia dimineții – Flacăra olimpică afost preluată de maratonista japoneza Mizuki Noguchi, în cadrul unui eveniment desfășurat în sudul Greciei, locul de naștere al Jocurilor Olimpice. Thanassis Stavrakis/AP

Ți-ar mai putea plăcea
Cea mai mare scădere a Dow Jones-ului din octombrie 2018 – Cronica dimineții
România a primit ieri 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău