A fost votată legea stării de alertă – Cronica dimineții

1. Parlamentul a decis ieri cum va arăta starea de alertă în România. Proiectul de lege elaborat de Guvern a suferit modificări substanțiale. Printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele pot funcționa. De menționat este că starea de alertă intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Guvernul nu găsește o soluție vor exista trei zile fără restricții. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

2. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că şomajul tehnic se va prelungi până la data de 1 iunie, iar apoi ministerul pe care îl conduce va ajuta companiile cu plata unei părţi din costul salarial. (News.ro)

3. Coronavirusul care a cauzat Covid-19 ar putea deveni endemic precum HIV, a spus Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a avertizat împotriva oricărei încercări de a prezice cât timp va circula şi a solicitat „un efort masiv” pentru a-l contracara. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Grupul anglo-german TUI, cel mai mare operator din domeniul turismului, a anunțat că va relua treptat operațiunile, însă ar putea tăia până la 8.000 de locuri de muncă la nivel global pentru a reduce costurile. (Profit.ro)

4. Un schimb de replici între USR și PNL a avut loc ieri în plenul Parlamentului, la dezbaterea proiectului de lege care reglementează starea de alertă. USR a acuzat PNL că se uită la sondajele de opinie și că vor „să livreze” o victorie pentru puncte electorale. Deputatul USR Cătălin Drulă l-a atacat și pe președintele Iohannis despre care a spus că ia măsuri „electoralist”. „Când o să aveți măcar o zi de guvernare în țara asta să veniți să ne spuneți ce avem de făcut”, a fost replică deputatului PNL, Florin Roman. (Link)

5. Jerome Powell, șeful Rezervei Federale, a declarat că aproape 40% din familiile americane care câștigă până în $40000 pe an și-au pierdut un loc de muncă în martie. (Politico)

6. Pentru prima oară, Statele Unite ar putea produce anul acesta mai multă energie din surse regenerabile decât din centralele pe cărbune. (NYTimes)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/.

7. Testul rapid pentru detectarea noului virus dezvoltat de Abbott ar putea să nu dea rezultatul corect în 48% din cazuri, relevă un studiu realizat de cercetătorii de New York University. (CNBC)

8. Aproximativ 96% dintre români erau în 2018 proprietarii imobilelor în care locuiau, acesta fiind cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuințe din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. (Profit.ro)

9. Datoria Italiei ar putea ajunge anul acesta, pe fondul pandemiei, la cel mai înalt nivel de la formarea statului italian modern, în 1860. (Bloomberg)

10. Raed Arafat a declarat aseară că deși legea stării de alertă, votată ieri, prevede că „pot fi deschise mall-urile mici și terasele”, CNSSU se poate opune acestei măsuri de relaxare. (News.ro)

Fotografia dimineții vine de la TheEconomist:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii: Creșterea salariului minim este obligatorie pentru ca românii să poată pune o pâine pe masă – Cronica dimineții
S1: Investițiile au ajuns la egalitate cu consumul gospodăriilor ca aport la avansul PIB – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău