Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa – Cronica dimineții

1. Rata infectărilor cu Covid-19 din Israel a scăzut cu 95,8% în rândul persoanelor care au primit ambele doze de vaccin Pfizer, a anunţat, sâmbătă, Ministerul israelian al Sănătăţii. Vaccinul are totodată o eficacitate de 98% în prevenirea infecţiilor care provoacă febră sau probleme de respiraţie şi de 98,9% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor. Aceste concluzii se bazează pe datele colectate la nivel naţional până pe 13 februarie de la israelieni care au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin două săptămâni înainte. (News.ro)

2. Măsurile anti-Covid adoptate de autorități par să fi înrăutățit starea de sănătate a populației, inclusiv cea psihică. Experții anticipează declanșarea în viitorul apropiat a unei adevărate “pandemii a sănătății mentale” la nivel global. În România, aceasta deja pare că a început de la mijlocul anului trecut și s-a agravat spre finalul său, când decesele puse pe seama tulburărilor mentale și de comportament, dar și cele cauzate de boli ale sistemului nervos, au crescut cu peste 50% față de perioada similară a anului precedent. (Profit.ro)

3. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că ministerul pe care îl conduce vizează alocarea unui miliard de euro din bani europeni, pentru realizarea de împăduriri. El consideră că România a avut „o performanţă absolut catastrofală în ultimii 15 ani” în ceea ce priveşte împăduririle şi susţine că e nevoie de schimbare legislativă în acest domeniu, întrucât cadrul legislativ este unul „foarte prost” . (News.ro)

Una din Cronica Spațială: Lander-ul InSight de pe Marte al agenției spațiale americane se pregătește de hibernare, întrucât se află într-o zonă a planetei unde vine iarna, iar panourile solare sunt deja acoperite parțial cu nisip și limitează generarea de energie electrică. Prin urmare, inginerii NASA au decis să conserve energia și să limiteze temporar utilizarea instrumentelor. Misiunea InSight a fost extinsă recent cu încă doi ani, în care lander-ul va colecta date despre cutremure și alte fenomene care au loc la suprafața planetei Marte. (Mars InSight Mission)

4. Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. Ministrul Economiei, Claudiu Năssui, a anunțat sâmbătă că a fost aprobată în Guvern o ordonanță „mult așteptată” de industria HoReCa, privind modul în care se va face plata. Măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”, ci toate persoanele eligibile vor primi bani, indiferent când au făcut solicitarea. (Profit.ro)

5. În 2020, în România, au fost depuse 6.138 de cereri de azil, în creștere cu 137% față de anul 2019, depășind, totodată, cel mai mare număr de solicitări de protecție internațională adresate statului român – 4.820 de cereri de azil depuse în anul 2017. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan, Siria și Irak, arată datele Inspectoratului General pentru Imigrări. (Link)

6. Toți adulții din Marea Britanie vor primi prima doză de vaccin anti Covid-19 până la 31 iulie, a a anunțat premierul Boris Johnson. Guvernul și-a îndeplinit obiectivul de a vaccina 15 milioane de persoane vulnerabile până la jumătatea lunii februarie, iar următoarea țintă este că toți adulții peste 50 de ani să fie vaccinați cu prima doză până în 15 aprilie. (Reuters)

7. Fostul președinte american Donald Trump va vorbi, săptămâna viitoare, la o conferință, în Florida. Va fi prima să apariție publică după ce a părăsit Casa Albă. (Axios)

8. Rusia a anunţat, sâmbătă, că a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om şi că a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această “descoperire importantă”, a declarat Anna Popova, care conduce agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor. Potrivit rt.com, tulpina H5N8 a gripei aviare a fost detectată la şapte angajaţi ai unei ferme de păsări din sudul Rusiei, care a fost focar de gripă aviară în decembrie. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Finala masculină de la Australian Open se va juca astăzi, de la ora 10.30, între liderul mondial, sârbul Novak Djokovic, și rusul Daniil Medvedev. Dacă Novak Djokovic este pentru a noua oară în finală la Melbourne, Daniil este la doar a doua finală de Grand Slam a carierei și abia al treilea rus care ajunge în finală aici, după Kafelnikov și Safin.

9. Capitalizarea PayPal pe bursă a depășit-o pe cea a Mastercard, după ce acțiunile procesatorului deținut de eBay au crescut cu 23% de la începutul anului. PayPal valorează acum $339 miliarde, în timp ce Mastercard este evaluată, tot de bursă, la $332 miliarde. (Barrons)

10. Doi înalți ierarhi din Biserica Ortodoxă se contrazic pe tema botezului, după moartea bebelușului din Suceava, iar la viitoarea ședință a Sfântului Sinod – organul suprem al BOR – va fi discutată posibila schimbare a ritualului. Startul dezbaterii în sânul bisericii, care a urmat-o pe cea din societate, a fost dat de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, care în 5 februarie a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor. Apelul lui Calinic la reconciliere cu cererile unei părți a publicului au fost respinse categoric de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, cunoscut pentru opiniile radicale și pentru desele încălcări ale regulilor privitoare la purtarea măștii și la distanțarea fizică. Teodosie a refuzat orice modificare a ritualului botezului, spunând într-un interviu pentru Radio Dobrogea că ”nu ne intimidăm”. (G4Media)

Fotografia dimineții este un grafic ce arată scăderea numărului de noi cazuri Covid-19 pe toate continentele:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL, USR şi PLUS vor susţine candidaţi comuni în Capitală – Cronica dimineții
Cronica diminetii – România a ratat calificarea în finala FedCup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău