A trecut un an de la apariția primului caz de Covid-19 – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Guvernul Orban nu trebuie să plece „acasă” ca urmare a incendiului de la Piatra Neamţ. Președintele a răspuns astfel unei întrebări referitoare la poziţia avută în urma incendiului de la Colectiv faţă de Guvernul Ponta. (News.ro)

2. Cifra de afaceri a companiilor din agricultura românească va scădea cu aproximativ 15% în acest an. Seceta, dar și lipsa investițiilor în infrastructură au dus la scăderi ale cifrei de afaceri ale celor peste 25.000 de firme din agricultura locală, de la aproape 46 miliarde lei în 2019, în jurul pragului de 39 miliarde lei în 2020. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central, va fi coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional. Acesta a fost invitat marţi la Cotroceni, la şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. (News.ro)

4. Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, care îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi care prevede că înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal. Legea prevede ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională. (News.ro)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

5. Municipiul Satu Mare, unde rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 7,4 la mia de locuitori, ar urma să intre în carantină, începând de joi, timp de două săptămâni. (News.ro)

6. După creșterea din septembrie, industria auto din România raportează o scădere ușoară a volumului de autoturisme fabricate la cele două uzine, Mioveni și Craiova, în comparație cu anul trecut, însă totalul rămâne ridicat, în raport cu lunile anterioare. România a produs în octombrie 51.418 autoturisme, cu -3,2% mai puține în comparație cu octombrie 2019. (Profit.ro)

7. Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu spun că niciun nou-născut nu a fost diagnosticat până acum cu COVID-19, deşi au fost peste 40 de mame infectate care au născut în spital, ceea ce este considerat un mister medical. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Armata americană cumpără date de localizare a oamenilor de la diverse tipuri de aplicații mobile. Alături de aplicații de vreme, dating și altele, date de localizare au fost cumpărate și de la aplicații pentru musulmani, printre care una de rugăciuni cu peste 98 de milioane de download-uri. (Vice)

8. Arabia Saudită sugerează că ar putea să înceapă un program nuclear pentru obținerea armei atomice, în contextul în care principalul său rival regional, Iranul a revenit la ambiția sa de a deveni o putere nucleară. (Link)

9. Alegătorii din Nevada s-au pronunţat, la 18 ani după ce au rezervat instituţia căsătoriei numai cuplurilor heterosexuale, cu o majoritate largă, în favoarea abrogării acestei măsuri şi înscrierii în Constituţia statului a recunoaşterii uniunilor între persoane de acelaşi sex. Această decizie face din Nevada primul stat american care recunoaşte şi protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex prin Constituţie. (News.ro)

10. În urmă cu exact un an o boală misterioasă apărea în provincia Hubei din China, marcând începutul pandemiei care a provocat până în prezent peste 1,3 milioane de morți la nivel mondial și a infectat zeci de milioane de oameni. Primul caz cunoscut de COVID-19 a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei. „Pacientul zero” nu a fost confirmat oficial până în ziua de astăzi. (Digi24)

Fotografia serii – Protestatari în Lyon, Franța, purtând afișez cu „De vânzare”, ei cerând guvernului redeschiderea magazinilor, închise din cauza pandemiei.
Jeff Pachoud/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul american va plăti $390 miliarde dobânda anul viitor
Mircea Geoană va fi următorul secretar general adjunct al NATO – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău